Ukkosta Ruissalossa

03. syyskuun 2017 Sää 1

Syyskuun ensimmäinen viikonloppu 1917 oli Turussa dramaattinen. Kahdeksan vankia karkasi Kakolasta omille teilleen, Nummenpakalla työväki kerääntyi lukemaan uuden vaalilain kiemuroita, ja ukkonen riehui Ruissalossa poikkeuksellisen rajusti. Åbo Underrättelser raportoi 3. syyskuuta, miten salama oli iskenyt konsuli Jacobssonin huvilaan Lugnetiin. Alfred Jacobsson (1841–1931) oli tuohon aikaan Ruotsin varakonsuli Suomessa. Hän oli pitkän linjan puutavara-alan liikemies, Biologisen museon lahjoittaja ja myöhemmin muun muassa Åbo Akademin hallituksen jäsen. Juuri kesällä 1917 Jacobsson oli perustamassa Åbo Akademin säätiötä.

Kuten Åbo Underrättelserin uutisesta ilmenee, huvilan kesäkausi oli juuri päättynyt, ja isäntäväki oli muuttanut kaupunkiin. Jacobssonin perheen porvarilliseen elämäntapaan voi nykyään tutustua Piispankadun Ett Hem -museossa. Kun Ruissalon huvilalla ukkosti, vain puutarhurin perhe oli enää paikalla salamaniskua todistamassa. Konsulilla oli huvilallaan myös puhelin, ja salama iski johtoa pitkin talon seinään. Läheisen tammen kaarnaa irtosi pitkältä matkalta, ja puutarhurin vaimo ja lapset olivat tovin poissa tolaltaan ukkosen voimasta!

Pieni yksityiskohta uutisessa kiinnittää huomion. Huvilaksi mainitaan Villa Lugnet sekä Åbo Underrättelserin uutisessa että muissa sanomalehdissä. Helena Soiri-Snellmanin Ruissalon huvilat -kirjan mukaan Jacobssonin halussa oli kuitenkin Junnila (Ruissalo 10), ei Villa Lugnet (Ruissalo 26).

 

– H. S-i


1 thought on “Ukkosta Ruissalossa”

  • 1
    Juha Laaksonen on 21.3.2021 Vastaa

    ÅU:n uutisessa mainittu huvila on Ruissalo 9 joka on Junnilan naapurissa ja nimeltään myös Lugnet. Lugnetin omisti tuolloin konsulinna Helena Jacobsson samoin kuin viereisen Frugårdin. Jacobssoneilla oli siis tuolloin kolme vierekkäistä huvilaa omistuksessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *