We <3 Interns

Millainen harjoittelupaikka TSE-opintotoimisto on? Kesän 2018 harkkarit Iiris ja Ronja kertovat! Kuten ensimmäisessä blogijulkaisussa mainitsimme, yksi tämän uutiskirjeen tarkoituksista on tehdä opintotoimiston toimialaa ja monipuolisia tehtäviä tutummaksi. Ystävänpäivä on myös mitä parhain ajankohta lähettää lämpimät terveiset menneiden vuosien harkkareille: Olette kaikki mahtavia tyyppejä!

Harkkarit esittäytyvät

Ronja on 4. vuoden laskentatoimen ja rahoituksen pääaineopiskelija, ja hän suoritti harjoittelun Porin yksikön opintotoimistossa. Iiris puolestaan opiskelee kauppakorkeassa 3. vuotta erikoistumissuuntanaan toimitusketjujen johtaminen. Iiris teki harjoittelun Turun opintotoimistossa. Molemmat jatkoivat meillä harjoittelun jälkeen osa-aikatöissä opintojen ohessa. Miten kaksi kauppatieteilijää innostui hakeutumaan opintohallintoon harjoitteluun?

− Halusin saada kokemusta toimistotöistä, ja työilmoituksessa luetellut tehtävät vaikuttivat hyvin monipuolisilta. Toisaalta kiinnosti myös nähdä mitä kaikkea opintohallinnon puolella tapahtuu, Ronja kertoo. Iiris oli seurannut sivusta edellisvuoden harjoittelijan työtä ja pannut merkille vaihtelevat ja sopivan haastavat tehtävät. Ronjan tapaan myös Iiristä kiinnosti nähdä tutuksi käynyt yliopistomaailma uudesta näkökulmasta.

Ronja (neljäs oikealta) edusti Turun kauppakorkeakoulua kansallisilla Studia-messuilla marraskuussa 2018.

Työ opintohallinnossa on myös viestintää ja projektin johtamista

Harjoittelu opintotoimistossa ei tosiaankaan ole kahvin keittämistä, vaikka kahvin voimalla usein työtä tehdäänkin. Yhteistä Iirikselle ja Ronjalle on, että molemmat halusivat kokemusta vaihtelevista työtehtävistä, ja sitä he myös saivat. Sekä Turussa että Porissa harjoittelijalla on merkittävä rooli opiskelijavalinnassa ja varsinkin valintakokeen järjestämisessä. Vaikka valtaosa opiskelijoista valitaan nykyisin todistuksen perusteella, valintakokeeseen osallistui silti Turussa ja Porissa yhteensä 4500 hakijaa. Suurten massojen koordinointi vaatii tehokkuutta ja järjestelmällisyyttä.

Opiskelijavalinnan tehtävien lisäksi molempien harkkareiden tehtäviin kuului monenlaisia toimiston juoksevia töitä, kuten asiakaspalvelua ja opintoneuvontaa. Ronja antaa esimerkkejä työtehtävistään Porissa: uusien opiskelijoiden ja vaihto-opiskelijoiden perehdytysoppaiden laatiminen, tenttijärjestysten laatiminen, tenttijärjestelyt, opintosuoritusten rekisteröinti, kurssi-ilmoittautumisten perustaminen sekä tilavarausten hallinnointi.

Iiris (oik.) ja opintoneuvoja Piia syksyisellä opintomatkallamme Copenhagen Business Schoolissa.

Molemmat toteavat myös, että harjoittelun aikana he saivat toimia itsenäisesti sekä ottaa sopivasti vastuuta, ja sitä kautta kehittivät tärkeitä työelämätaitoja, kuten vuorovaikutustaitoja, ajankäytönhallintaa ja organisointikykyä. Iiris kertoo oppineensa harjoittelun aikana paljon projektimaisesta työnteosta. Valintakoevalmisteluihin sisältyi paljon erilaisia liikkuvia palasia ja moninaisia järjestelyjä, joiden onnistuminen vaati järjestelmällisyyttä ja aikatauluttamista.

− Toimenkuvani päätyi olemaan paljon laajempi kuin olin aiemmin osannut odottaa, Iiris pohtii. Harjoitteluun sisältyi ajoittain yllättävänkin paljon vastuuta erityisesti pääsykoevalmisteluihin liittyen, mikä piti työn motivoivana ja mielenkiintoisena. Työssä pääsi harjoittelemaan myös viestintää eri yhteistyötahojen kanssa muun muassa pääsykokeiden kuriiri- ja printtausjärjestelyistä sopiessa.

Kauppatieteilijänä opintotoimistossa

Harjoittelukokemus korkeakouluhallinnossa ei välttämättä kuulosta kauppatieteilijälle oman alan työkokemukselta. Pystyittekö hyödyntämään harjoittelussa opintojen aikana hankittua osaamista?
−  Sivuaineeni tietojärjestelmätieteen opinnot, ja sitä kautta tietojärjestelmien hallinta auttaa tietysti merkittävästi toimistotehtävissä, vastaa Ronja, jonka työnkuvaan sisältyi esimerkiksi tehtäviä tuolloin juuri käyttöönotetussa Peppi-ympäristössä.
− Myös opintojen kautta kehittynyt tiedonhakutaito, tiedon hahmottaminen ja nopea oppiminen auttavat työssä kuin työssä, hän lisää. Iiriksellä oli samalaisia kokemuksia tietojärjestelmien ja Excel-niksien tuntemisen hyödyllisyydestä aikataulujen ja tilastoinnin teossa sekä sähköisten työkalujen käytössä.
−  Koska työnkuvaan liittyi luonnollisesti etenkin kauppatieteen opinnot, omista kokemuksista ja kursseilla opituista asioista oli mielettömästi apua päivittäisessä opiskelijoiden neuvomisessa, Iiris kertoo. Onhan harjoittelusta hyötyä myös opintojen suuntaan, sillä harjoittelusta voi saada opintopisteitä esimerkiksi pää- tai sivuaineeseen.

Mukavin muistosi opintotoimistosta?

Ronja: ​Mukavin työtehtävä oli osallistua Studia-messuille ja edustaa siellä Turun Kauppakorkeakoulua. Pääsin kertomaan opiskelusta kauppakorkeassa niin opiskelijan kuin opintohallinnon näkökulmasta, tutustumaan Turun yliopiston eri tiedekuntien opintohallinnon työntekijöihin ja fiilistelemään opiskelijoiden hakuhuumaa!

Iiris: Erityisesti harjoittelusta mieleen on jäänyt pääsykoepäivä, jolloin keväällä venyneet työpäivät tuottivat tulosta. Ilmassa oli jännityksen tuntua, mutta hauskalla porukalla kiireisestä päivästä selvittiin kunnialla.

− Opintotoimisto on ihanteellinen paikka totuttautua työelämään, sillä toimistolla työskentelee erityisen lämminhenkistä, auttavaista ja osaavaa porukkaa, Iiris kuittaa.

********************************************************************

>> TSE-opintotoimistossa tarjoamme opiskelijoille vuosittain 2-3 opintohallinnon harjoittelupaikkaa. Haku järjestetään tavallisesti tammi-helmikuussa. Kesän 2019 osalta harjoittelijoiden hakuaika on päättynyt, mutta valintaprosessi on kesken.

>> Lue myös joulukuinen blogipostaus CBS:n opintomatkastamme ja toiminnan kehittämisestä.

– opintotoimiston väki

In English: The Office for Academic and Student Affairs employes several interns annually. The positions are open usually in Jan-Feb, but the application period for 2019 has ended. Our interns tend to enjoy their time at the office, and we love having them here. Interns rule!