Arjen virtaa

Arjen virtaa

Elämää Turussa -blogi seuraa päivä päivältä elämänmenoa Turussa 1.9.1917–31.5.1918. Tämä ajanjakso pitää sisällään syksyn 1917 epätietoisuuden tulevasta, Turun Suomalaisen Yliopistoseuran syntyvaiheet, uumoilut lokakuun vallankumouksen vaikutuksista, Suomen itsenäistymisen, uutiset ensimmäisen maailmansodan rintamilta ja kevään 1918 sisällissodan sekä siitä toipumisen. Monet arkiset huolet sävyttivät aikakautta, ruuan saatavuudesta poliittisiin levottomuuksiin. Kaupungissa oli toki myös huvituksia, elokuvaesityksiä, sirkusnäytöksiä ja konsertteja, jotka puhkoivat jokapäiväistä elämää. Blogiprojektin tavoitteena on seurata turkulaista arkea ja antaa tilaa myös pienille kertomuksille.

Vuonna 1917 kolmasosa suomalaisista oli alle 14-vuotiaita. Siksi blogin tunnuskuvassa korostuu lasten maailma. Valokuvassa nähdään Turun Puolalanpuiston (Turun kansanlastentarha nro 3) lastentarhan lapsia kahden opettajan kanssa. Kuva on todennäköisesti vuodelta 1918. Taustalla vasemmalla näkyy nykyinen Puolalanpuisto 5b, oikealla Puolalanpuisto 5a.

Kuva: Ebeneser-säätiö.


2 thoughts on “Arjen virtaa”

 • 1
  Jouko Kokkonen on 6.9.2017 Vastaa

  Hieno blogikokonaisuus näyttää olevan tulossa. Arki vie poliittisen pintakuoren alle ja kertoo siitä, miten aikalaiset kokivat asiat päiväkohtaisesti. Voin kokemuksesta olettaa, että aikaa ja vaivaa blogi vaatii, mutta sen tekeminen on myös antoisaa.

  Lähestyn itse asiaa hiukan toisesta näkökulmasta itsenäisyys100.fi -sivuston ja twitter-tilini @jouko_kokkonen kautta. Twitterissä on luvassa vähintään puolenkymmentä poimintaa sadan vuoden takaisista uutistapahtumista pääosin Työmiehen, Uuden Päivän ja Uuden Suomettaren kertomana.

 • 2
  Elämää Turussa on 13.9.2017 Vastaa

  Kiitos oikein paljon kommentista! Itsenaisyys100.fi-sivusto on erinomainen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *