Nikolai Romanovin kohtalo

Sunnuntaina 2. syyskuuta 1917 Turun Sanomat kertoi lukijoilleen “ent. keisarin” Nikolai Romanovin kohtalosta. Maaliskuun vallankumouksen jälkeen tsaariperhettä pidettiin vankina Aleksanterin palatsissa Tsarskoje Selossa, mutta ajatuksena oli toimittaa tsaariperhe ennen pitkää ulkomaille. Kun Turun Sanomien kuva julkaistiin, pääministeri Aleksandr Kerenski oli jo ehtinyt siirtää Romanovit Tobolskiin Siperiaan. Uutisen mukaan Nikolai Romanov oli vain tyytyväinen, kun häneltä oli otettu pois “kruununkantamisen raskaat velvollisuudet”. Kun turkulaiset näkivät kuvan lehdessä, he saattoivat kokea Romanovin “tyytyväisyyden” ristiriitaisena, kun takana selvästi seisoi vartijoiden ryhmä. Romanovin kohtalo oli vaakalaudalla. Syyskuussa 1917 oli vielä mahdoton nähdä, minne kaikki lopulta johtaisi. Lokakuun vallankumouksen jälkeen otteet Romanovia kohtaan kovenivat, ja tsaariperhe teloitettiin Jekaterinburgissa heinäkuussa 1918. Nikolai Romanov oli silloin 50-vuotias.

Turun Sanomien julkaisema kuva on harvoja Tsarskoje Selon ajasta säilyneitä valokuvia, ja sen kuvasi tsaariperheen sveitsiläinen kotiopettaja Pierre GIlliard (1879–1962). Kuvan lasinegatiivi sijaitsee nykyään Kongressin kirjastossa Yhdysvalloissa.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *