Turkulainen maailmansodassa: Usko Leonard Salonen

23. syyskuun 2017 Sota 0

Åbo Underrättelser julkaisi 23. syyskuuta 1917 tiedon, että turkulaissyntyinen Usko Leonard Salonen oli menehtynyt rintamalla edellisen heinäkuun 8. päivänä. Salonen oli ollut merimiehenä Uudessa Seelannissa, kun sota oli syttynyt, ja oli liittynyt Australian armeijaan. Lehtitiedon mukaan 28-vuotias Salonen menehtyi taistellessaan Ranskassa “englantilaisten puolella”. Salosta jäi suremaan isä ja seitsemän sisarusta.

Lehtitiedot ovat puutteellisia ja osin virheellisiäkin. Salonen ei kuollut Ranskassa vaan Belgiassa, sillä hän osallistui Messinesin taisteluun, joka käytiin 7.–14. kesäkuuta 1917. Åbo Underrättelserillä ei tuossa vaiheessa nähtävästi vielä ollut tarkkoja tietoja tapahtumien kulusta, sillä Salonen kaatui jo kuukautta aiemmin kuin lukijoille kerrottiin. Usko Salonen oli yksi niistä tuhansista suomalaisista, jotka osallistuivat ensimmäiseen maailmansotaan, rintamalinjojen molemmin puolin. Australian joukkoihin listautuneita turkulaistaustaisia merimiehiäkin oli kymmeniä.

Turun Sanomat julkaisi Usko Salosen kuolinilmoituksen kaksi päivää ÅU:n uutisen jälkeen.

Australian Punaisen Ristin dokumentit kaatuneista, haavoittuneista ja kadonneista on digitoitu, ja tästä aineistosta löytyy useita silminnäkijäkuvauksia Salosen viimeisistä hetkistä. Salonen oli kirjautunut Australian armeijan 39. pataljoonaan Melbournessa maaliskuussa 1916, vain kaksi päivää turkulaissyntyisen sukulaismiehen Alex Olinin jälkeen. Alex Olin oli ollut Uuden Seelannin kansalainen jo vuodesta 1908. Salonen ja Olin lähtivät molemmat 39. pataljoonan mukana Ascanius-laivalla kohti Eurooppaa ja länsirintamaa. Myös Olin menehtyi taistelussa, mutta vasta helmikuussa 1918. Salosen kohtaloksi koitui kaasukranaatti, joka osui häneen suoraan selkäpuolelta, ja hän menehtyi silmänräpäyksessä. Todistajalausunnoissa on häilyvyyttä sen suhteen, tapahtuiko tämä jo 7. päivä vai vasta seuraavana päivänä, sillä olosuhteet olivat kaoottiset. “I saw Salonen killed”, totesi sotamies Jeremiah Clary Punaiselle Ristille. Toinen sotilas C. D. Rogers puolestaan totesi: “Salonen was a mate of mine. He was killed on 7th (not 8th) June 1917 about 10 a.m. by a gas shell at the Red Line Messines. I know this personally and that his body was lifted out of the trench the next morning.” W. Clark totesi osallistuneensa ruumiin hautaamiseen seuraavana päivänä. Clarkin mukaan Salonen oli “a very clever signaller and a good mate”. Toverit tunsivat Salosen lempinimellä Oscar.

 

Australian War Memorial, Panel 131. Lähde: http://russiananzacs.net/Salonen

 

Lisätietoja:

Australian Red Cross Wounded and Missing Files: Usko Leonard Salonen, https://www.awm.gov.au/collection/R1500929/

Russian Anzacs, http://russiananzacs.net/ethnicorigin/Finnish/

 

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *