Puuseppä Leinon tapaus

Sotilaiden väkivaltainen käyttäytyminen oli lehtien palstoilla päivittäin, niin Turussa kuin muuallakin Suomessa. Ympäri maan levisi uutinen tapauksesta, jossa kaksi turkulaista työmiestä oli Aurakadulla törmännyt venäläisiin sotilaisiin, upseeriin ja neljään matruusiin, jotka olivat ahdistelemassa ohikulkevaa naista. Kun työmiehet puuttuivat tilanteeseen, sotilaat lähtivät heitä jahtaamaan. Venäjän kirkkokadun, nykyisen Yliopistonkadun, ja Puolalankadun kulmassa sijainneen lennätinkonttorin kohdalla sotilaat tavoittivat toisen miehistä, puuseppä Kustaa Leinon. Aluksi sotilaat rusikoivat Leinoa, joka kuitenkin pääsi karkuun. Silloin matruusi tarttui aseeseen ja ampui viisi laukausta. Yksi luoti lävisti Leinon selkäpuolelta ja tuli ulos rinnasta. Leino kaatui maahan, väkeä alkoi kertyä paikalle, ja sotilaat juoksivat pakoon. Tarinan kertoi muun muassa Hämeen Sanomat 9. lokakuuta 1917. Uusi Aura tiesi jo 8. lokakuuta kertoa, että lääninsairaalassa hoidettavana ollut Leino “voi olosuhteisiin nähden hyvin” ja “siis lopullinen paraneminen on todennäköinen”.

– Morfeus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *