Maidon säännöstely alkaa

27. lokakuun 2017 Ruoka 0

Syksyllä 1917 tuskin ilmestyi yhtäkään sanomalehteä, joka ei olisi käsitellyt polttavaa kysymystä elintarvikkeiden saannista, ruoan varastamisesta ja myös yhä kasvavasta tarpeesta säännöstellä elintarvikkeita. Lähellä riehui sota, ja myös tilanne Suomessa oli jännitteinen. Jo keväällä eduskunta oli säätänyt lain elintarvikelautakuntien perustamisesta, ja oma ”elintarwelautakunta” oli myös Turussa, jossa kärsittiin yhä kasvavan yleisen elintarvikepulan lisäksi nyt myös maidon puutteesta.

Turun Sanomat kirjoitti maitotilanteesta 27. lokakuuta 1917. Lehden mukaan lautakunnan toiveet maidon toimittamisesta maalta kaupunkiin ja riittämisestä kaikille tarvitseville olivat osoittautuneet turhiksi ja johtaneet siihen, että nyt leivän ohella myös maitoa oli ruvettava säännöstelemään. Lehdessä esiteltiin marraskuun alussa kotitalouksille postitse toimitettava maitokortti, jota vastaan maitoa voisi lunastaa korteissa erikseen mainituista maitomyymälöistä. Vähävaraisia ja sairaita huomioitiin lisäkorteilla, joita oli mahdollista saada lääkärintodistuksella ja ilmoittamalla siitä, saako ruokakunta maidon ostoon avustusta kunnalta.

– A. Paldanius


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *