Kordelinin testamentti

Maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin testamentti oli etusivun uutinen Uudessa Aurassa 12. marraskuuta 1917. Siitä kerrottiin voimakkain sanakääntein, innoittuneesti ja tunteenomaisesti. Testamentti oli avattu pari päivää aikaisemmin. Uusi Aura kuvasi sitä suurisuuntaisimpana kulttuurilahjoituksena, mitä Suomessa oli milloinkaan tehty. Lehti rinnasti ja nimesi sen Suomen Nobel-rahastoksi, joka tulisi luomaan ”suuren suomalaisen siwistysrahaston tieteen, taiteen, kirjallisuuden ja kansanwalistuksen edistämistä warten”. Uutisen mukaan Mommilan surullisista tapahtumista huolimatta voitiin ”iloita suuresta kansallisesta saawutuksesta”. Lehti kertoi, että suomalainen nuori tiede, runous ja taide olivat eläneet ja taistelleet taloudellisten vastusten kanssa, mutta testamentin myötä ne eivät olisi ”enää niin turwattomia ja köyhiä kuin ne tähän saakka ovat olleet”.

Maanantaipäivän Uusi Aura uutisoi myös taisteluista Pietarissa ja väitti vastarinnan bolševikkeja vastaan kasvaneen. Sosialisti puolestaan ennakoi, että Kerenskin antautuminen oli vain ajan kysymys. Saapuneeseen sähkösanomaan nojaten se totesi, että Kerenskiä vastaan ryhdytään ankariin toimenpiteisiin, jos hän ei määräajan kuluessa antaudu. Sosialisti julkaisi ilmoituksen ”Työwäen järjestyskaarteille piirissämme”, jossa tiedotettiin tilattavien jäsenkirjojen ja toimintaohjeiden saapuneen piiritoimistoon. Asian kiireellisyyteen vedoten suositeltiin tilaamista puhelimitse. ”Kaartit kuntoon joka paikassa!”, ilmoitus kehotti.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *