“Olen purkanut kihlaukseni…”

08. joulukuun 2017 Arki, Rikollisuus, Tunteet 0

Suomi oli julistautunut itsenäiseksi 6. joulukuuta. Päivä oli taitekohta myös maarialaiselle Edith Westerlundille, joka oli samana päivänä purkanut kihlauksensa Rafael Almin kanssa. Varmaankin tapaukseen liittyi myrskyisiä tunteita, sillä Westerlund ilmoitti suhteen päättymisestä sanomalehdessä, Uudessa Aurassa lauantaina 8. joulukuuta 1917. Todennäköisesti Rafael Alm oli sama henkilö, joka oli joutunut virkavallan kanssa tekemisiin useita kertoja menneiden vuosien aikana. Vuonna 1913 kirjoitettiin sanomalehdistössä laajasti Maskussa vuonna 1890 syntyneestä Almista, joka oli tekaistulla vekselillä hankkinut itselleen Opel-merkkisen auton kauppias Axel Wiklundilta Turussa. Vähän aikaisemmin hän oli Tampereella ilmoittanut maistraatille ryhtyvänsä harjoittamaan automobiililiikettä (Aamulehti 5.10.1913). Turusta Opel olikin viety Tampereelle elinkeinotoimintaa varten, kunnes huijaus paljastui. Kuulusteluissa ilmeni muun muassa, että Alm oli luonnostellut vekselipaperinsa Elannon kahvilassa, jossa tarjoilijatar Anna Antola oli todistanut sen oikeaksi.

Alm oli ennen Turkuun tuloaan asunut Oulussa, jossa hänet oli kuulutettu avioliittoon loimaalaissyntyisen Naimi Johanna Lempisen kanssa joulukuussa 1909 (Kansan Tahto 6.12.1909). Muutamaa vuotta myöhemmin hän oli siirtynyt Oulusta Turkuun “rautatien konepajaan, missä hän työskenteli tinaajana”, kunnes hänet erotettiin joulun 1912 aikoihin. Samaan aikaan Naimi-puoliso oli palannut kotikonnuilleen Loimaalle ja asui nähtävästi erillään puolisostaan. Turun Sanomien mukaan (25.10.1913) Almilla oli “vaimo ja lapsi Loimaalla, mutta siitä huolimatta hän viime elokuussa [1912] meni täällä Turussa erään tytön kanssa kihloihin”. Näyttää siltä, että Alm käytti hyväkseen useita naisia, sillä Helsingin Sanomat kertoi 8.5.1917 Almin menneen kihloihin kemiläisen Hanna Videllin kanssa!

Alm joutui automobiilipetoksestaan vankilaan, ja kun hän ilmestyi lehtien palstoille uudelleen vuonna 1917, häntä kutsuttiin “kuritushuonelaiseksi”. Turun Sanomat kirjoitti 15.8.1917 siitä, miten Alm oli jälleen oikeudessa, tällä kertaa siksi, että hän oli “petoksen kautta onnistunut hankkimaan itselleen moottoripyörän eräästä liikkeestä”.

Edith Westerlund, joka 6.12.1917 purki kihlauksensa, oli yksi Rafael Almin monista uhreista. Almin nimi oli esiintynyt julkisuudessa niin usein, että vuonna 1918 hän päätti muuttaa sukunimensä. Suomen Wirallinen Lehti tiedotti 29.11.1918, että Almin nimi olisi jatkossa “Rafaël Lindechruuna”. Nimen kirjoitusasu on hämmentävä. Korkeimman oikeuden arkiston kirjeluettelossa esiintyy vuonna 1928 työmies nimeltä “Rafael Lindecrona”, joka on epäilemättä sama henkilö. Tällä nimellä Alm jatkoi toimintaansa ja rikollista uraansa.

Edith Westerlundille päivämäärä 6.12.1917 jäi varmaankin mieleen koko loppuelämäksi. Se oli hänen uuden elämänsä alku!

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *