Virastot vapaiksi

10. joulukuun 2017 Arki, Politiikka 0

Maanantaina 10. joulukuuta 1917 kaikki sanomalehdet käsittelivät Turun sos.-dem. kunnallisjärjestön kokousta, joka oli ollut edellisenä päivänä. Turun Sanomat kertoi tapahtumista otsikolla”Turun pakkotila”. Kokous oli päätynyt pitämään maaherra Collania yhä edelleen vangittuna, vaikka ympäröivät Varsinais-Suomen kunnat olivat esittäneet uhkavaatimuksensa ja vaatineet maaherran vapauttamista tiistaihin mennessä. Kokous totesi, ettei “vaatimus anna aihetta toimenpiteisiin”. Merkittävä läpimurto oli kuitenkin se, että virastot voitiin viikkoja kestäneen tauon jälkeen jälleen avata. Maanantaina klo 10 avautuisivat sekä hovioikeus että raastuvanoikeus. Myös lääninhallitus ja maistraatti saivat avata ovensa, mutta vasta kun vallankumouksellinen komitea on asettanut tehtävään valvojan.

Vallankumouksellinen komitea kiinnitti huomiota myös huolestuttavasti lisääntyneeseen alkoholin käyttöön. Sosialisti-lehden mukaan “vallankumousaikana ja sen jälkeen on kaupungissa takavarikoitu ja kaadettu maahan n. 30 000 litraa väkijuomia. Varastoissa on vielä n. 60 000 litraa.” Tämän johdosta komitea esitti, että kaikki viina oli kaadettava maahan, lukuun ottamatta apteekkien varastoja.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *