Tapaninajajia liikkeellä
Tapaninpäivänä 26. joulukuuta 1917 järjestettiin Seurakuntatalolla pyhäkoululasten joulujuhla, ensin klo 15 ja toinen tilaisuus heti perään klo 17. Lapsille tarjottiin teetä ja jaettiin kirja Kirkko ja koti. Seurakuntatalo oli pitänyt oviaan avoinna myös jouluaattona, jolloin oli klo 12 järjestetty varattomien joulujuhla: ”Varattomille juhlavieraille annettiin kullekin pieni rahasumma sekä tarjottiin kahvia. Joulupuuroa ei tällä kertaa voitu antaa.” Tuntia myöhemmin samassa tilassa oli poikien joulujuhla, jossa luettiin runoja ja tarjottiin kahvia.
Sosialisti-lehti totesi, että juopuneita oli joulun aikaan näkynyt kaduilla vain vähän, mikä saattoi johtua väkijuomien hupenemisesta pyhien aikana. Vain yksitoista henkeä oli kerätty kadulta talteen. Tapaninpäivänä kaupunki vilkastui, mutta ei niinkään juhlijoiden takia: tapaninajelu houkutteli kaupunkilaiset ulos. Turun Sanomien nimimerkki Kulkija kirjoitti seuraavana aamuna: ”Eilen tapanina oli sää sellainen, jollaisen sen pitää ollakin joulun suurena ilonpäivänä. Tapaninajajia näkyi melkolailla liikkeellä kaupungissakin.”
Paluu arkeen oli kuitenkin käynnissä. Punalippu oli laskettu jouluaattona julkisten rakennusten yltä, mutta tapaninpäivän aamuna ne liehuivat jälleen – merkkinä siitä, että pyhät olisivat pian ohi ja samalla myös rauhallinen elo.
– H. S-i