Kansalaissota ja historian pyörre

24. tammikuun 2018 Sota 0

Tammikuussa 1918 sanat “kansalaissota” ja “sisällissota” esiintyivät julkisuudessa yhä enemmän. Jännitteet olivat olleet jo olemassa, mutta nyt siirtyminen sotaan oli entistä selvempää. Turun Sanomat julkaisi 24. tammikuuta kirjoituksen otsikolla “Kansalaissota”. Teksti alkaa:

“Turussa vallinnut punakaartilaismielivalta on tavallaan tylsyttänyt Turun rauhallisten asukasten mielet. Tiedot muualla suoritetuista väkivallanteoista eivät ole enää voineet meitä syvemmin järkyttää, siksi jokapäiväisiltä ilmiöiltä ne ovat meistä viime aikoina tuntuneet ja siksi läheltä olemme niitä itse kokeneet.”

Lehden lausunto vihjaa turkulaisten melkein turtuneen väkivaltaan. Tiedot väkivaltaisista yhteenotoista eivät tulleet yllätyksinä mutta järkyttäviä ne olivat:

“Mutta viimeiset Viipurista tulleet tiedot eivät voi olla täälläkään herättämättä syvää mielienkuohua, niin pöyristyttäviä tekoja on siellä suoritettu.”

Samaan aikaan sosialistinen Arbetet-lehti käsitteli muuttunutta tilannetta otsikolla “Virveln”. Aikalaisilla oli onni elää maailmassa, jossa tapahtui suuria asioita, mutta samalla tämä oli mitä suurin onnettomuus. Tapahtumien pyörre oli niin kiihkeä, että oli vaikea nähdä yksityiskohtien ohi isompia kokonaisuuksia. Nyt oli Viipurissa puhjennut “inbördeskriget”, ja Venäjän tapahtumat olivat lähettäneet kipinöitä kaikkialle maailmaan.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *