Syksyn edetessä valon määrä vähenee ja pimeys laskeutuu päivä päivältä aikaisemmin. Unen tarve lisääntyy, mieliala on matalampi, makeahammasta kolottaa ja vapaa-ajan menojen sijaan tekisi mieli käpertyä sohvan nurkkaan. Kuulostaako tutulta? Mikäli vastasit kyllä, et ole yksin. Jopa 85 % suomalaisista kokee valon määrän vähentymisen vaikuttavan hyvinvointiin. Kaamosoireista (kaamosväsymys, -rasitus, engl. subsyndromal winter seasonal affective disorder)…
Kuukausi: lokakuu 2023
Tiedon yhdyspinnoilla yliopistossa: tieteidenvälinen ja poikkitieteellinen yhteistyö innovaatioiden kulmakivenä
Kapeita näkökulmia, rajallista ongelmanratkaisukykyä, vähäisiä innovaatioita ja menetettyjä mahdollisuuksia – ei kuulosta hyvältä! Nämä ikävät seuraukset voivat kuitenkin hiipiä osaksi yliopistojen toimintaa, jos tieteenalojen välinen yhteistyö sakkaa. Monitieteinen yhteistyö kirjataan usein yliopistojen strategioihin, mutta ilman käsitteen tarkempaa ymmärtämistä aito yhteistyö voi jäädä löyhäksi ja toiminta epämääräiseksi. Monitieteisellä yhteistyöllä tarkoitetaan tavallisesti ennemminkin tieteidenvälistä yhteistyötä, mutta sen…
Diagnostinen prosessi edellyttää tiimityötä potilasturvallisuuden parantamiseksi
Asianmukainen ja oikea-aikainen diagnostiikka on tärkeä osa potilaan hoitoketjua. Diagnostiset virheet ovat kuitenkin viime vuosina nostettu esiin yhdeksi keskeisimmiksi potilasturvallisuutta vaarantaviksi tekijöiksi (1-2). Yhdysvaltalaisen kansallisen lääketieteellisen akatemian (The National Academy of Medicine, NAM) julkaiseman raportin ”Improving diagnosis in health care” mukaan, diagnostisia virheitä esiintyy kaikissa hoitoympäristöissä aiheuttaen merkittävälle osalle potilaista viivästynyttä tai haitallista hoitoa sekä…