Terveyttä tieteestä -blogi täytti 10 vuotta!

Kymmenen vuotta sitten, 12.3.2014, hoitotieteen laitoksen professori sekä Connected Health -alaohjelman johtaja Sanna Salanterä kirjoitti blogin tervetuliaissanat, toiveenaan ”keskustelun synnyttäminen tieteen mahdollisuuksista terveyden edistäjänä”. Terveyttä tieteestä -blogi onkin ollut aktiivinen areena, jossa terveystieteiden tohtorit, tohtoriopiskelijat sekä lukuisat vierailevat kirjoittajat sekä heidän asiantuntijuutensa ovat päässeet parrasvaloihin. Kymmenen vuoden aikana blogipostauksia on kertynyt reilu 300 ja kävijöitä blogilla on lähes 300 000!

Ei ole ihme, että blogi on pysynyt aktiivisena vuosien varrella. Sen lisäksi, että se tarjoaa lukijoilleen monipuolisen ja kiinnostavan kattauksen eri hoito- ja terveystieteellisiin ilmiöihin liittyen, se antaa paljon myös kirjoittajilleen.

Blogitekstin kirjoittaminen on oiva tapa kehittää niin omia viestintätaitojaan kuin kypsytellä tutkimusaiheeseen liittyviä ajatuksiaankin. Kun pyrkii esittämään omaan tutkimusalueeseensa liittyviä ilmiöitä mahdollisimman yleistajuisella, selkeällä ja ytimekkäällä tavalla, myös oma ajattelu saa mahdollisuuden kehittyä. Selkeä ja innostava tiedeviestintä on mahtava taito, kun tutkijan on tarkoitus esimerkiksi luoda verkostoja ja yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa, tai kun kirjoittaa rahoitushakemuksia.

On myös tärkeä muistaa, että tutkimus on tehokasta vain, jos siitä saatu tieto leviää myös sinne, missä sille olisi käyttöä kaikkein eniten, kuten kliiniseen hoitotyöhön. Leijonanosa akateemisesta viestinnästä kuitenkin tapahtuu foorumeilla, jotka eivät ole saavutettavia suurimmalle osalle hoitotyön ammattilaisista. Kerätty aineisto tai pitkän prosessin tuloksena muodostunut analyysi uhkaa jäädä työpöydän laatikkoon. Blogikirjoittaminen onkin erinomainen keino tarjota tutkimustietoa helposti pureksittavassa muodossa sinne, missä se voi tehdä kaikkein suurimman vaikutuksen. Myös suuret yhteiskunnalliset muutokset vaativat, että niin kansa kuin päättäjätkin ovat tietoisia alaan liittyvistä ilmiöistä. Blogitekstien avulla on mahdollista pitää puheenvuoro sekä herättää ja ylläpitää keskustelua aiheista, jotka muuten uhkaisivat jäädä syrjään yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Tämän kaiken lisäksi blogikirjoittaminen on todella innostavaa! Terveyttä tieteestä -blogi tarjoaa erinomaisen areenan tehdä tunnetuksi sekä tutkimustaan että itseään, mutta se antaa myös vapaat kädet kirjoittaa aiheista, jotka ovat lähellä omaa sydäntä. Kirjoittajan ei kuitenkaan tarvitse tehdä tätä yksin, vaan blogin vaihtuva toimituskunta on aina kirjoittajan tukena ja kannustajana.

Terveyttä tieteestä -blogin toimituskuntana toivotammekin kaikki Connected Health -tutkimusryhmän jäsenet −ja vierailevat tähdetkin − kirjoittamaan blogiin! Blogikirjoitus on mainio tapa vaikuttaa ja nostaa hoitotieteellinen tutkimus – ja tutkijat −valokeilaan.

Terveyttä tieteestä -blogin toimituskunta 2024

Jaana Lojander, jaana.m.lojander@utu.fi

Reetta Mustonen, reetta.a.mustonen@utu.fi

Hanna von Gerich, hanna.m.vongerich@utu.fi

Kuvituskuva: Paul Stachowiak Pixabaystä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *