Uutiskirje 1/2022

Tammikuun uutiskirjeen aiheita ovat

  1. Liikennevalo on keltainen – missä voin opiskella ja mistä saan apua?
  2. Turun yliopiston opiskelijoiden viikkoposti aloittaa tammikuussa
  3. Tutorhaku alkaa helmikuussa
  4. Kevään erikoistumissuuntavalinnat
  5. Tule meille harjoittelijaksi!
  6. Muuta ajankohtaista

1. Liikennevalo on keltainen – missä voin opiskella ja mistä saan apua?

Yliopiston keltaisesta koronavalosta ja etäopetuksesta huolimatta seuraavat asiat ovat vielä mahdollisia:

  • Pääset kulkulätkällä sisälle kauppakorkeakouluun ja voit hyödyntää opiskelu- sekä ryhmätyötiloja klo 7–22. Muista käyttää kasvomaskia, huolehtia käsihygieniasta ja pitää riittävä suojaetäisyys.
  • Opintotoimisto, opintoneuvojat ja omaopettajat palvelevat sähköpostilla ja puhelimitse (soittamalla moni asia selviää nopeasti!). Yhteydenottokynnys kaikissa asioissa on matala 🙂
  • Löydät opintotoimiston yhteystiedot täältä ja omaopettajien täältä.

Jos tuntuu siltä, että kaipaat apua ja tukea, voit opintotoimiston lisäksi ottaa yhteyttä opintopsykologiin ja YTHS:öön.

2. Turun yliopiston opiskelijoiden viikkoposti aloittaa tammikuussa

Turun yliopistossa on päätetty ottaa käyttöön kaksi kertaa kuukaudessa julkaistava uutiskirje, joka kulkee nimellä viikkoposti. Uutiskirje sisältää kaikkia tutkinto-opiskelijoita koskevaa infoa liittyen mm. uraohjaukseen, opiskelijavaihtoon ja opintojen rahoitukseen sekä opiskelijan hyvinvointiin. Kirje lähetetään tammikuun lopulta alkaen utu-sähköpostiin kaikille TY:n tutkinto-opiskelijoille, joilla on aktiivinen opinto-oikeus.

Yritämme TSE-opintotoimiston uutiskirjeessä välttää päällekkäisyyttä viikkopostin kanssa, joten jatkossa meidän uutiskirjeeltä löytyy pääasiassa pelkästään TSE:tä koskevia tietoja ja muistutuksia. Saatamme myös jatkossa pidentää TSE-opintotoimiston kirjeen julkaisuväliä tai pidemmän päälle opintotoimiston uutiskirjeelle ei välttämättä ole enää tarvetta. Aika näyttää! Ilmoitamme teille muutoksista tulevissa uutiskirjeissämme.

Otattehan opiskelijan viikkopostin omaksenne ja aktiiviseksi osaksi opintojen suunnittelua!

3. Tutorhaku alkaa helmikuussa

Haemme tutoreita vuosikurssille 2022! Turun kampuksella opiskelijat voivat tutoroida yksin tai parin kanssa, eikä paria tarvitse olla valmiina hakuvaihessa. Jos haluat tutoroida parin kanssa ja tulet valituksi, voimme etsiä sinulle tutorparin hakijoiden joukosta.

HUOM: Tutorina toimimisesta on mahdollista saada opintopisteet ja palkkio kahdesti. Toiminta painottuu elo-syyskuulle 2022.

Tarvitsemme tutoreita seuraaville opiskelijajoukoille:
  • kandiopintojaan aloittaville KTK-/KTM- sekä VTK-/VTM-opiskelijoille,
  • suomenkielisiin maisteriohjelmiin valituille opiskelijoille,
  • englanninkielisiin maisteriohjelmiin valituille opiskelijoille,
  • sekä tietysti vaihto-opiskelijoille.
Turussa…
Porissa…
  • Tutorhaku on auki 15.2.-28.2.2022, saat sähköpostiisi lisätietoja helmikuun alussa.
  • Tutorkoulutukset alkavat huhtikuussa ja koulutusten ajankohdista ilmoitetaan erikseen uusille tutoreille.
  • Porin yksikössä tutorhaun järjestävät opiskelijayhdistykset Porky ja Pointer. Jos sinulla on kysyttävää hausta, otathan rohkeasti yhteyttä Porkyn Kopoon.

4. Kevään erikoistumissuuntavalinnat

Huomio, 1. vsk:n KTK-opiskelija! Jollet ole valinnut erikoistumissuuntaa (pääainetta) jo syksyn aikana, teet valinnan nyt keväällä.

Turun opiskelijat

Tarkista UTU-sähköpostistasi (20.1. alkaen) erikoistumissuuntavalinnan ohjeet ja aikataulu, osallistu hops-infoon Zoomissa ja toimita hops ohjeiden mukaisesti 13.2. mennessä.

Porin opiskelijat

Tarkista UTU- sähköpostisi ja osallistu oppiaineiden järjestämään erikoistumissuunta-infoon pe 11.2. ja vastaa tämän jälkeen erikoistumissuuntakyselyyn. Hops-info pidetään maaliskuussa, jolloin pääset laatimaan oman hopsisi valitun erikoistumissuunnan vaatimusten mukaisesti.

Puuttuuko erikoistumissuunta – vsk. 2020 tai vanhempi?

Jos olet vsk. 2020 ja erikoistumissuunta jäi valitsematta viime vuonna, saat meiltä 20.1. UTU-sähköpostiisi automaattisesti pyynnön osallistua erikoistumissuuntavalintaan sekä ohjeet.

Jos olet vsk. 2019 tai vanhempaa vuosikurssia ja erikoistumissuunta puuttuu, tutustu erikoistumissuunnanvaihto-ohjeeseen ja toimi sen mukaisesti.

5. Tule meille harjoittelijaksi!

TSE-opintotoimistoissa Turussa ja Porissa on tarjolla tänäkin vuonna kaksi korkeakouluharjoittelijan tehtävää. Meillä on iloinen ja avoin työyhteisö, tervetuloa mukaan. Tehtävä sopii hyvin myös opintojen oheen.

6. Muuta ajankohtaista

Muista maksaa YTHS-maksu OmaKelassa tammikuun aikana! Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1.2022. Huomaa: Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Muutoksia TSE-opintotoimiston henkilökunnassa: Opintoneuvoja Anna Kalpio on siirtynyt määräajaksi toiseen tehtävään ja Turun toimistossa opintoneuvojana aloitti 1.1. Jesse Väänänen. Onnittelut Jesse <3!

Oletko ollut vaihdossa tai pohditko vaihtoon lähtöä? Vai eikö vaihto-opiskelu kiinnosta ollenkaan? Liikkuvuuskyselyllä kartoitetaan opiskelijoiden ajatuksia ja toiveita vaihto-opiskeluun sekä toisaalta ekologisesti kestävämpään matkustamiseen liittyen. Vastaamalla kyselyyn voit osallistua Interrail-lipun arvontaan. Lisätietoa asiasta intrassa. Kysely on auki 23.1.2022 asti. Vastaaminen vie vain 5-10 minuuttia.

Opintotoimiston väki

In English: TSE is looking for student tutors for the class of 2022! If you are a degree student but haven’t yet payed the Student Health Care fee to Kela, please remember to make the payment by Jan 31.

Have you been on exchange or are you thinking of going? Or are you not at all interested? With the Student Mobility Survey we are collecting students’ thoughts and wishes related to exchange studies abroad and on the other hand to sustainable travelling. By answering the survey, you can take part in a draw for an Interrail ticket. Please see intranet for more info. The survey is open until 23 Jan. Answering takes about 5 to 10 minutes.

TSE:n opintotoimiston harjoittelijat haastattelussa :)

Haastattelimme joulukuussa Pinjaa ja Tiitua, vuoden 2021 harjoittelijoita Turun kauppakorkeakoulun opintotoimistosta. Tiitu suoritti harjoittelunsa Turussa ja Pinja Porin yksikössä. Haluamme jakaa teille heidän kokemuksiaan, sillä harjoitteluhaku keväälle 2022 on pian käsillä!

Millainen harjoittelujakso oli?

Pinja: Harjoittelujakso oli erittäin opettavainen. Vaikka opiskelen itse kauppatieteitä, opin paljon enemmän omista opinnoista ja esimerkiksi siitä, miten uusien opiskelijoiden hakuprosessi tapahtuu opintohallinnon näkökulmasta. Pidin harjoittelusta erityisen paljon ihanien työkavereiden ansiosta. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen koin itseni osaksi porukkaa, joka osoittautui odotettua paremmaksi.

Tiitu: Harjoittelu oli todellakin opettavainen ja työtehtävät tosi monipuolisia! Harjoittelu avasi silmiäni sille, kuinka paljon hallinnon työtä yliopistolla tapahtuu opiskelijoiden näkymättömissä. Harkka oli ensimmäinen työkokemukseni asiantuntijaorganisaatiossa, ja sainkin paljon hyödyllistä käytännön työkokemusta tulevaisuutta ajatellen. Turun opintotoimiston mukavat työkaverit ottivat minut lämpimästi vastaan etätöistä huolimatta, ja harkka opintotoimistolla oli oikein kiva ja hyödyllinen kokemus.

Mistä työtehtävät koostuivat?

Pinja: Aloitin harjoittelun avustamalla Porin yksikön Asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelman uusien opiskelijoiden valinnassa. Lisäksi tein uusien opiskelijoiden oppaan ja tuotin sisältöä TSE Porin sosiaalisen median kanaville. Kesällä päivystin opintotoimistossa (etänä) ja autoin opiskelijoita akuuteissa asioissa, joita olivat esimerkiksi uusien opiskelijoiden tiedustelut tulevista opinnoista. Työtehtävät sisälsivät niin itsenäistä kuin tiimityöskentelyäkin.

Tiitu: Työtehtäväni painottuivat opiskelijavalintaan, eli esimerkiksi valintakokeiden järjestämiseen, todistus- ja koepisteiden tarkastamiseen ja uusien opiskelijoiden perehdytykseen liittyviä tehtäviä oli paljon. Vastasin mm. uusien opiskelijoiden tervetulokirjeiden lähettämisestä ja Turun tutorryhmien jakamisesta. Etenkin harkan loppupuolella, kun oma ymmärrys opintohallinnosta oli karttunut, autoin muita opiskelijoita vastaamalla opintotoimiston sähköposteihin tai ohjaamalla niitä eteenpäin. Tehtävät olivat kaiken kaikkiaan tosi monipuolisia, aina @tseopintotoimisto -Instagramin päivittämisestä arkistoimiseen ja opintotoimiston KaupSu-rastin järjestämiseen. 😊

Tiitu valmiina vastaanottamaan KauPsun rastinsuorittajia Yliopistonmäellä elokussa 2021

Tiitu valmiina vastaanottamaan KauPsun rastinsuorittajia Yliopistonmäellä elokussa 2021.

Mistä ajattelette olleen eniten hyötyä oman kehittymisen kannalta?

Pinja: Peppi-järjestelmän käyttöönoton seuraaminen, ja siihen osallistuminen kasvatti mielestäni omaa osaamistani. Koin tämän kokemuksen avaavan verhoja siitä, mitä uuden järjestelmän käyttöönotto vaatii käytännössä, ja miten muutoksesta esimerkiksi viestitään. Tuotimme Tiitun kanssa materiaalia käyttöönoton aikataulusta ja vaikutuksesta opiskelijoihin.

Tiitu: Tehtävien monipuolisuus ja määrä opettivat paljon oman työn aikatauluttamisesta. Koska opiskelijoiden ja opiskelupaikan hakijoiden kysymykset vaihtelevat laidasta laitaan, harkkarin tiedonhakutaidot kehittyvät väkisinkin, mistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa! Monet tehtävistäni, kuten utu.fi -nettisivujen, intranetin ja Instagramin päivittäminen sekä sähköpostitiedotteiden lähettäminen liittyivät viestintään, ja opinkin paljon selkeästä ja tavoitteellisesta viestinnästä. Työhön liittyvät onnistumiset kasvattivat rohkeutta ja luottoa omiin kykyihin, mikä on tietysti työelämässä tärkeää! 😊

Kenelle voisitte suositella tehtävää?

Pinja: Työtehtävät sopivat monelle osaajalle. Tietyllä tapaa koin omista kauppatieteiden opinnoistani olevan apua, mutta uskon, että myös muiden alojen taustan omaavat pystyvät hoitamaan tehtävät onnistuneesti. Työ sopii hyvin opintojen yhteyteen ja kesälle riittää myös tekemistä. Itse viimeistelin esimerkiksi kandini yhtäaikaisesti harjoittelun alussa.

Tiitu: Suosittelisin harjoittelua opiskelijalle, joka tahtoo saada työkokemusta monipuolisesta tietotyöstä. Oma-aloitteisuus, järjestelmällisyys ja sosiaalisuus auttoivat minua työyhteisöön sopeutumisessa, työtehtävien huolellisessa suorittamisessa ja yhteydenpidossa eri tahoihin yliopistolla ja sen ulkopuolella. Oma harjoitteluni alkoi 50 % työajalla maaliskuun puolivälissä ja muuttui kokopäivätyöksi toukokuun alussa, jolloin opintotoimiston joustavuus auttoi kevään viimeisten kurssien suorittamisessa töiden ohella.

Minkälainen työyhteisö opintotoimisto on?

Pinja: Erittäin ystävällinen ja avulias. Kun tuli pulma vastaan, oikeastaan keneltä vain pystyi kysymään apua. Lisäksi yllätyin siitä, miten etätyön myötä yhteydenpito Turun suuntaan oli tehokasta. Vaikka olinkin Porin yksikön ainoa harjoittelija, olimme yhteyksissä Tiitun kanssa aktiivisesti. Koin kuuluvani osaksi opintotoimiston perhettä.

Tiitu: Opintotoimiston henkilökunta on oikein mukavaa porukkaa. Pidin erityisesti siitä, kuinka harjoittelija otettiin mukaan työyhteisöön tasavertaisena työkaverina, jonka ajatuksia ja ideoita kuunnellaan kiinnostuneena. En siis todellakaan ollut harkassa kahvinkeittäjänä tai papereiden lajittelijana, vaan yhtä lailla työyhteisön tärkeänä jäsenenä kuin vakituisetkin työntekijät. Opintotoimistolaiset ottivat meidät harkkarit lämpimästi vastaan, ja kaikilta uskalsi kysyä apua aina kun sitä tarvittiin. Pidimme Porin harjoittelijan Pinjan kanssa aktiivisesti yhteyttä, ja olikin kiva saada toiselta harkkarilta vertaistukea erityisesti kesällä, kun moni työkaveri oli kesälomalla.

Pinja katselemassa Räpsöön takarannan maisemia Porin opintotoimiston virkistyspäivänä.

Yliopiston opintohallinto työkokemuksena (kauppatieteen opiskelijan näkökulmasta):

Pinja: Kuten aikaisemmin mainitsinkin, harjoittelu opetti omista opinnoista yhä enemmän. Tiedon hakeminen ja muiden opiskelijoiden auttaminen lisäsi omaa osaamista, ja harjoittelun kautta pääsi kurkistamaan ns. kulissien taakse opintotoimiston arkeen. Ennen harjoittelua koin opintotoimiston olevan yksi taho, jolta voin kysyä apua opintojeni aikana. Harjoitteluni jälkeen voin sanoa, että opintotoimistossa tapahtuu paljon muutakin opiskelijoiden auttamisen lisäksi.

Tiitu: Yliopiston opintohallinto yllätti minut tehtäviensä suurella määrällä ja monipuolisuudella. En ollut aiemmin ajatellut sitä, kuinka monen ihmisen työpanosta yksinkertaiselta vaikuttavat asiat kuten kurssi-ilmoittautuminen, valmistuminen tai uuden opiskelijan vastaanottaminen vaativat. Oli mielenkiintoista havainnoida omissa opinnoissa käsiteltyjä asioita ja niiden toteutumista käytännön työelämässä. Opiskelen pääaineenani johtamista, ja olikin kiinnostavaa päästä tutustumaan tarkemmin siihen, kuinka kompleksinen organisaatio yliopisto todellisuudessa onkaan, ja kuinka sen toimintaa johdetaan ja organisoidaan eri tasoilla.

Kiitos Pinja ja Tiitu haastattelusta ja erinomaisesti sujuneesta harjoittelusta!! <3 T. Opintotoimiston väki