Saksankielisen liikeviestinnän sivuainekokonaisuuden MONI5 -monikielisyyskurssi opintomatkalla 20.-24.10. tutustuttiin sveitsiläiseen kulttuuriin ja yritysmaailmaan, tällä kertaa yksin lehtori Joachim Schlabachin johdolla. Opiskelijaosallistujia matkalle lähti tällä kertaa kolmetoista.
Opintomatka starttasi useimmalla osallistujalla maanantaina Zürichin lentoasemalta illan jo hämärryttyä. Hieman suunniteltua myöhemmin itse asiassa, sillä lentojen myöhästymisistä johtuen kaikki eivät olisi suunniteltuun junaan ehtineet. Zürichistä junamatka Bernin kantonissa, Bielerseen rannalla sijaitsevaan Bieliin kesti runsaan tunnin. Bielin rautatieasemalta kävelymatkan LagoLodge –hostellille taittoi noin kymmenessä minuutissa. Hostellissa kurssilaiset majoittuivat 2-3 hengen huoneissa.
Tiistain ohjelma alkoi junamatkalla Berniin, missä odottivat matkan ensimmäiset vierailut. Berniin saavuttua oli aika suunnata Bernin yliopistolle, jonka päärakennuksessa odotti vierailua varten varattu seminaaritila, jossa meidät otti vastaan ainekoordinaattori Prof. Dr. Norbert Trautmann. Vierailussa seurattiin muun muassa Dr. Nicklas Kleinin väitöskirjan esittelyä tuotantotekniikasta, sekä lyhyt kooste sosiaalisen median merkityksestä yliopiston yhteisölle. Vierailuun sisältyi ruokailu yhdessä yliopiston ruokaloista. Noin puolitoistatuntisen vapaa-ajan jälkeen oli aika matkustaa Bernin laitamille Oberwangeniin, jossa ryhmän ottaisi tehtaallaan vastaan sähköpolkupyörävalmistaja Stromer. Päätoimiston ja tuotantotilojen esittelyn jälkeen suotiin tilaisuus koeajaa valmistajan omaa sähköpyörää – halukkaiden letka ajoi muutaman kilometrin tienpiennarta pitkin ja takaisin. Sähköavusteisen liikunnan jälkeen olikin aika suunnata takaisin Bieliin illalliselle fondueravintolaan, jossa opittiin sveitsiläisestä ruoka- ja tapakulttuurista.



Keskiviikkona suunnattiin lähemmäs Ranskan rajaa varjoisassa laaksossa sijaitsevaan Saint-Imier`n kylään, jossa ensimmäinen päivän kolmesta yritysvierailusta kohdistui Fromages Spielhofer –juustolaan. Kierros alkoi lyhyellä esitelmällä tilan historiasta, jonka jälkeen päästiin seuraamaan juuston lukuisia valmistusprosesseja sekä kurkistamaan juustokellareihin, joiden seinustoilla kypsyi kymmeniä juustokiekkoja. Kierros huipentui juustolan omien tuotteiden maisteluun viinin kera. Omatoimisen paikkakuntaan tutustumisen jälkeen oli luvassa kierros kellovalmistaja Longines´n pääkonttorilla sekä museossa, jossa näytteille oli asetettu muun muassa lentäjä Charles Lindberghin omistamia kelloja.



Yhden asemavälin päässä odotti vielä kierros 96-vuotiaan suklaavalmistajan Camille Blochin tiloissa. Ensin vuorossa oli yritysesittely yksityistilassa, jonka jälkeen sai osallistua “elämyskierrokselle”, jossa pääsi seuraamaan Torino- ja Ragusa-patukoiden valmistusta ja maistamaan valmiita tuotoksia.
Torstain ohjelma muuttui sääolosuhteista johtuen. Alkuperäinen suunnitelma oli nousta Alpeille, Stockhornille, mutta edes varavaihtoehto Niesenillä ei myrskyisestä säästä johtuen ollut mahdollista vierailla rinnehissien oltua poissa käytöstä turvallisussyistä. Siispä koko päivä tuli viettää Bernissä. Suurin osa ryhmästä seurasi Schlabachia Zentrum Paul Klee –kulttuurikeskukseen, jonne sisäänpääsy oli kurssilaisille kustannettu. Näyttelyssä esillä oli muun muassa Gertrud Goldschmidtin taidetta. Taidenäyttelyn jälkeen tarjoutui mahdollisuus viettää vapaa-aikaa Bernin keskustassa omatoimisesti; osa matkalaisista vieraili muun muassa Einsteinin kotitaloon perustetussa kahvilassa. Halukkaat saivat osallistua opastetulle kierrokselle Bernin vanhassakaupungissa. Päivä huipentui ravintolaillalliseen, jossa oli mahdollista tilata perinteikkäitä sveitsiläisiä röstiannoksia.



Perjantaiaamuna, matkan viimeisen päivän koittaessa oli aika sunnata Zürichiin, jossa odottaisi matkan viimeinen yritysvierailu, ja mistä useimman kurssilaisen paluulento lähtisi. Seurueelle oli varattu omat istumapaikat Zürichiin vievästä junasta. Zürichiin saavuttua oli mahdollista jättää laukkunsa matkatavarasäilöön rautatieasemalle, minkä jälkeen oli aika ottaa raitiovaunu Migros -vähittäiskauppaketjun pääkonttorille, missä kuunneltiin esittely yrityksen historiasta ja markkina-asemasta nykyään. Vierailuun sisältyi ruokailu konttorin lounasravintolassa. Muutaman tunnin Zürichin aurinkoiseen syysiltapäivään tutustumisen jälkeen oli aika suunnata yhdessä lentoasemalle paluulennoille Suomeen. Kaikkia tämä ei kuitenkaan koskenut; yksi jäi muutamaksi päiväksi Sveitsiin, toinen jatkoi junalla Etelä-Saksaan ja kolmas suuntasi viikonlopuksi Brandenburgiin.
Kaikki blogissa käytetyt kuvat kredioituja poikkeuksia lukuunottamatta: Leimu Laine
Schreibe einen Kommentar