Luokkataistelua maailmansodan keskellä

Turussa ilmestyi vuosina 1908–1918 ruotsinkielinen Arbetet-lehti, jonka alaotsikko vuonna 1908 oli “Sydvästra Finlands folkblad”. Vuonna 1917 se oli “Organ för Finlands Socialdemokratiska Parti”, sillä lehdestä oli vuonna 1910 tullut sosialidemokraattisen puolueen ruotsinkielisen keskusjärjestön Finlands Svenska Arbetarförbundin äänenkannattaja. Toimitus sijaitsi Taidemuseonmäen takana osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 25. Lehden viimeinen päätoimittaja oli Karl Harald Wiik, joka luotsasi toimitustyötä vuodesta 1910 lähtien. Viimeiset numerot ilmestyivät sisällissodan riehuessa keväällä 1918. Taistelu oli ilmassa jo syksyllä 1917, kun Arbetet kirjoitti 19. syyskuuta, miten kamppailu sosialisteja vastaan oli kiivaana meneillään kaikissa maissa. “Yläluokka on samanlaista kaikissa maissa”, kirjoitti Arbetet, “ilman militarismia se ei voisi olla olemassa, sillä mikäpä muutoin vartioisi yksityisomaisuutta, joka on ryövätty kansalta”.

– Morfeus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *