Konsertti, kalossi ja torpedovene

Uusi Aura ilmestyi 15. lokakuuta 1917 vain kahden sivun mittaisena, mutta pieneen tilaan mahtui koko elämän kirjo, niin paikkakunnan kuin kotimaankin tapahtumia, arkielämää Turussa, ja tietoja sotatantereilta. Lehti kertoi, että uusi eduskunta oli kutsuttu koolle 1. marraskuuta. Jokioisissa oli sattunut “häikäilemätöntä rosvoutta” ja Aurassa oli arvoesineitä varastettu. Jotain hyvääkin oli aihetta nostaa esiin. Löytötavaraosastolla kerrottiin Kauppiaskadulta löytyneistä kalosseista, jotka E. Toivonen oli korjannut parempaan talteen. Lehdessä käsiteltiin laajasti myös Soitannollisen Seuran orkesterin ensimmäistä kansankonserttia, joka oli ollut Palokunnantalolla edellisenä iltapäivänä. Orkesteria johti turkulaissyntyinen pianisti ja kapellimestari Karl Ekman (1869–1947), jonka johdolla yleisö sai kuulla muun muassa Jean Sibeliuksen teokset Finlandia ja Pan ja Kaiku, Richard Wagnerin alkusoiton oopperaan Rienzi sekä Bedřich Smetanan sinfonisen runon Moldau. Ekman oli ollut orkesterin kapellimestari vuodesta 1912 lähtien ja ilmeisesti onnistunut työssään, sillä lehtiuutisen mukaan “orkesterin soitto kaikui verrattain eheänä ja täyteläisenä ja kaikki soitinryhmät suorittivat tehtävänsä aika tarkasti ja onnistuneesti”.

Uusi Aura käsitteli myös sotatapahtumia, eikä suotta, sillä taisteluja käytiin jo Saarenmaalla ja Hiidenmaalla, lähellä Suomea. Lehdessä huomio kiinnittyy pikku-uutiseen, jossa kerrotaan Venäjän torpedoveneiden menestyksestä Mustallamerellä. Yleensä lehtiuutisoinnissa otettiin etäisyyttä Venäjään, varsinkin sen sotaväkeen, mutta tässä tiedotteessa on käytetty, joko sattumalta tai tietoisesti, me-muotoa: “Torpeedoveneemme ovat Mustanmeren rannikolla vallanneet 11 lastissa ollutta kuunaria ja ottaneet 20 vankia.”

– Osculum

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *