Huligaanimaisuus kasvamassa

Uusi Aura -lehdessä kannettiin 16. lokakuuta 1917 (1-päiv. painos, numero 238) huolta lisääntyvästä turvattomuuden tunteesta kaupungissa. Erityisesti vaikutti lehden mielestä Raunistula olleen levotonta seutua. Humalaisten riehumisen lisäksi eri puolilta kaupunkia oli kuulunut revolvereiden laukauksia. Samassa lehdessä oli myös kaksi ilmoitusta, joista toisessa kaupiteltiin ”kuulakivääriä patruunoineen” ja toisessa amerikkalaista “poikki taivutettavaa” revolveria. Lehden turvattomuutta käsitellyt artikkeli päättyi miettimään suojeluskuntien perustamisen tarpeellisuutta:

”Yleinen turvattomuus alkaa käydä yhä tuntuvammaksi. Revolverinlaukaukset ovat jokapäiväisiä kaduillamme ja teillämme, niin että rauhalliset kulkijat kauhulla saavat pelätä iltaisin retkiään. Viime lauvantai-iltana esimerkiksi antoi oivan näytteen, mihin ollaan menossa. Paitsi sitä, että juopuneitten kiljumiset läpi koko yön kaikuivat kujilla ja hurjat ajot niitä rämistyttivät, kuului tuon tuostakin browningin paukauksia. Raunistula näyttää jälleen voittavan entisen maineensa, sillä varsinkin siellä on elämä sietämätöntä.

Tuntuu, ettei Maarian järjestysvallallakaan ole minkäänlaista mahtia tämmöistä huligaani-naskalien yltiöpäistä mellastamista vastaan. Mutta ellei siltä taholta apua lähde, eikä maarialaisilla sittenkin ole syytä ryhtyä suojeluskuntahankkeisiin?”

– T–io


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *