“Valtiolliset oikeudet ovat tehokkaimmat aseet naisten taistelussa”

Vuoden 1917 poliittiseen elämään kuuluivat olennaisesti myös vaatimukset naisten tasa-arvoisesta kohtelusta ja yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Sosialisti-lehden etusivulle oli 22. lokakuuta nostettu sitaatti Clara Zetkiniltä:

“Valtiolliset oikeudet ovat tehokkaimmat aseet naisten taistelussa yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden saavuttamiseksi.. Luokkaeroitus ja luokkavastakohtaisuus eivät kuitenkaan salli, että naisten yhteiskunnallinen taistelu on yhteinen … Proletariaatin naisliike on ensi kädessä pakoitettu taistelemaan kapitalistista yhteiskuntajärjestystä vastaan: Clara Zetkin.”

Clara Zetkin (vasemmalla) ja Rosa Luxemburg Magdeburgissa 1910.

Clara Zetkin (1857–1933) oli saksalainen naisasianainen ja poliitikko. Hän toimi Die Gleichheit (”Tasa-arvo”) -nimisen naisille suunnatun sosialistisen lehden toimittajana 1892–1917. Hän oli vuonna 1907 perustamassa kansainvälistä naisten sosialistista kongressia ja järjestämässä vuonna 1915 maailmansodan vastaista naisten kansainvälistä konferenssia Bernissä. Kansainvälisen naistenpäivän vietto aloitettiin vuonna 1910 Zetkinin aloitteesta.

Naiset olivat myös organisoitumassa ajaakseen tasa-arvokysymyksiä. Yhteiskunta koettiin hyvin eriarvoiseksi ja naisia agitoitiin liittymään yhteen yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi. Tästä kertoo “Äidit ja tyttäret” -kirjoitus, jossa perusteltiin tunteikkaaseen sävyyn yhteistoiminnan ja yhteiskunnallisen muutoksen tarvetta, sekä kehotettiin naisia tulemaan Turun työväenyhdistyksen Naisyhdistyksen neulomaseuraan, jonka avulla kerättiin rahaa työväenliikkeen toimintaan:

“Sinulle siskoseni, joka riudut taloudellisten huolien alla. Sinulle, jonka elämä on alituista murheita sanomattomista perheasioista, joihin ei kukaan ota osaa, ja joista ei kukaan lohduttele. (…) Synkkä, pimeä syksy ja kylmä talvi edessä. Mistä lohdutusta? Sama kohtalo oli äidilläsi joka vei hänet ennenaikaiseen hautaan. Velvollisuuksiaan täyttäessään kuoli hänkin hitaan uhrikuoleman. Sama kohtalo sinullakin. Siskoseni, tiedätkö mistä tämä johtuu? Oletko milloinkaan ajatellut sitä? Eikö mieleesi koskaan ole johtunut, että lapsestasi jota kätkyessä tuuditat, joka sinuun heittää viattoman katseensa tulee juomari ja mahdollisesti vankilan asukas, kaikkien halveksima. Tämän jos huomaat, tulet myöskin huomaamaan sen, että se on tämä kiero yhteiskunta, joka on syypää onnettomuuteesi, jossa muutamain hyvinvointi tappaa tuhansia. Sillä tiedäthän sen, etteivät niin sanotut paremmat ihmiset lähetä lapsiansa mieron tielle niin kuin monen meidän työläisen täytyy tehdä. Eivätkä herraskaisten pojat ja tyttäret käy ryysyissä, eivätkö viru vankiloissa. Ne ovat meidän joukkomme joka kantaa kaiken tämän taakan. Ja tätä taakka poistamaan tarvitaan kaikki voimat liikkeelle. Yhteisvoimin murramme raskaimmatkin salvat. Yhteisvoimin luomme uuden yhteiskunnan, jossa ei toinen saa sortaa toista, vaan ylellisyys ja puute muuttuvat hyvinvoinniksi. Tätä emme kuitenkaan ilman taistelua tule saavuttamaan ja siksipä meidän on liityttävä yhdistyksiin. (…) Näin voimme pienillä voimilla saada paljonkin aikaan, kun vaan tahdomme. Ja varmasti sitä tahtoo jokainen, kellä yhteinen onni on sydämellään ja Suomen köyhälistön äidillähän sykkii sydän yhteisonnelle.”

– T–io


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *