Leskien hätähuuto

Mommilan ja Lokakuun vallankumouksen rinnalle alkoivat palata uutiset ensimmäisestä maailmansodasta. Bolševikkien kerrottiin Pietarissa antaneen rauhanjulistuksen kaikille sotaakäyville kansoille ja hallituksille. Sosialistista luettiin, että työläis- ja talonpoikaishallitus ”esittää kaikille sotaakäyville kansoille ja niiden hallituksille aloitettavaksi viipymättä neuwottelut oikeudenmukaisesta, kansanwaltaisesta rauhasta.” Lisäksi lehdissä esiintyi tietoja syrjäytetyn väliaikaishallituksen pyrkimyksistä palata valtaan.

Lehdet kertoivat vakavasta ihmishengen vaatineesta työtapaturmasta turkulaisessa verkatehtaassa. Väriosastolla työskennellyt mies oli ollut kantamassa villasäkkiä, joka tarttui voimajohtoon. Hän loukkaantui vakavasti ja kuoli matkalla sairaalaan. Häneltä jäi kolme alaikäistä lasta ja samassa tehtaassa työskennellyt puoliso. Millaiseksi vainajan perheen asema muuttui, sitä voi pohtia Turun Sanomiin lähetetyn kirjeen perusteella. Se on nimetty ”Köyhäin leskien hätähuuto”. Kirjeessä todettiin, että lapsista toki pidettiin huolta, mutta leskien aseman kirje rinnasti kuolemantuomioon. Usein he joutuivat mm. liian raskaisiin töihin tai elämään kohtuuttoman pienellä avustuksella. Turun Sanomat kertoi jättävänsä kirjeen sisällön parempiosaisten pohdittavaksi ja toivoi sillä olevan vaikutusta.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *