Kerenski on lyöty

14. marraskuun 2017 Politiikka 0

Turussa julkaistiin vuonna 1917 ruotsinkielistä sosialidemokraattista lehteä Arbetet. Keskiviikkona 14. marraskuuta 1917 Arbetet julkaisi pikkuuutisen Aleksandr Kerenskistä (1881–1970) otsikolla “Kerenski fullständigt slagen, regering bildad”. Väliaikaisen hallituksen voimahahmo oli lokakuun vallankumouksen jälkeen paennut Pihkovaan ja pyytänyt apua kenraali Pjotr Krasnovilta. Kenraalin joukot olivat vallanneet Tsarskoje Selon 10. marraskuuta, juliaanisen kalenterin mukaan 28. lokakuuta. Kuitenkin jo seuraavana päivänä 11. marraskuuta Kerenskin ja Krasnovin yritykset päättyivät tappioon Pulkovassa. Kerenski piilotteli Venäjällä jonkin aikaa, mutta pakeni sitten Ranskaan. Elämänsä loppuvaiheen Kerenski vietti Yhdysvalloissa. Vuonna 1967, kun vallankumouksesta oli kulunut 50 vuotta, Yleisradion toimittaja Pasi Rutanen tapasi Kerenskin, ja tämä haastattelu on nähtävissä ja kuultavissa YLE:n Elävässä arkistossa.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *