Lakko vai vallankumous?

19. marraskuun 2017 Lakot 0

Lakko jatkui Turussa maanantaina 19.11.1917 edelleen. Muualla Suomessa lakko oli jo loppunut ja lehtiäkin julkaistiin jo monella paikkakunnalla. Huhupuheita lakon loppumisesta liikkui Turussakin ja lakon loppuminen muualla aiheutti ihmetystä, mutta puhelinyhteydet olivat tarkoin kontrolloituja ja tiedonsaanti hankalaa. Jatkuisiko lakko edelleen vallankumouksellisella tiellä vai oliko muunlaisia vaihtoehtoja näkyvissäkään?

Tamperelaisessa Aamulehdessä kerrottiin, että Turussa oli tehty suoranaisia veritöitä. Surmansa oli saanut pidätystilanteessa kauppias Dammert, pidätettyinä olivat sekä kuvernööri Collan että poliisimestari Nikander.

Levoton aika oli tuonut aseet, kahakoinnin, ryöstelyt, kotitarkastukset ja vangitsemiset osaksi kaupungin elämää, mutta nyt voitiin puhua jo poliittisesta väkivallasta. Lakkoviikolla surmattiin Suomessa 30 ihmistä. Lakkoviikon aikana työväen kaartit olivat myös järjestäytyneet ja saaneet lisää aseita. Seuraavat päivät osoittaisivat, minkälaisia neuvotteluja suurlakon seurauksista olisi, ja minkälaiset äänet pääsisivät vallalle – ja mitä vallankumouksellisuus käytännössä tarkoittaisi.

– S-a L.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *