Raatihuoneella hulmuaa punainen lippu

18. marraskuun 2017 Lakot 0

Lakkoviikon sunnuntaina, 18. marraskuuta 1917, Turun läänin eteläisen vaalipiirin vallankumouksellinen piirineuvosto ilmoitti, että Turun keskeiset hallinnolliset laitokset ovat sen vallassa. Piirineuvoston keskus oli nyt Raatihuoneella, jonka katolla hulmusi punainen lippu.

Komitean mukaan vallankumous etenee nyt hyvin, eikä periksi pidä antaa. Seuraavaksi pitäisi vallata puhelinkeskusten asemat ja puhelinoikeus pitäisi kieltää kaikilta muilta paitsi vallankumouksellisilta.

Turussa julkaistun tiedotteen mukaan Turussa oli kuitenkin rauhallista. Hotelleista oli löydetty väkijuomia, jotka oli kaadettu maahan. Helsingin Työväen Vallankumouksellisen Keskusneuvoston Tiedonantolehti kertoi kuitenkin, että ”kahdeksan lahtarikaartin päällikköä on pidätetty”. Aseita oli tarkastuksissa löydetty vain vähän, mutta niitä epäiltiin olevan paljon.

Lakkoviikon sunnuntaipäivä lienee kaupungilla ollut kohtuullisen rauhallinen. Suomen Työväenjärjestöjen Vallankumouksellinen Keskuskomitea totesikin, että monet lakon tavoitteista, kuten tärkeä kahdeksan tunnin työpäivä, oli nyt saavutettu. Elintarviketilannetta lakko ei kuitenkaan parantanut, ja sen komiteakin myönsi. Lakon jatkaminen saattaisi suorastaan pahentaa elintarviketilannetta. Mutta julistus päättyy pahaenteisesti: ”Aselevon aika voi olla lyhyt.”

– S-a L.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *