Onko Turun näännyttäminen jo alkanut?

Kaikki Turun sanomalehdet julkaisivat 5. joulukuuta 1917 senaatin edellisenä päivänä antaman itsenäisyysjulistuksen sisällön. Eduskunnassa asia olisi käsittelyssä seuraavana päivänä. Samaan aikaan kun jännitettiin, miten itsenäisyysjulistuksen sanat – kohtalon ottaminen omiin käsiin – toteutuisivat, Varsinais-Suomessa tunnelma oli kireä. Lakkoviikon jäljiltä maaherra Collan oli yhä vangittuna, ja ympäröivät maaseutukunnat kiristivät otettaan Turusta.

Turun Sanomat julkaisi uutisen “Onko Turun näännyttäminen jo alkanut?”, jonka mukaan liha oli loppumassa. Kauppatoriltakin sai vain suolalihaa tai hevosen lihaa: “Maalaisten uhkaus, etteivät he aio tuoda elintarpeita kaupunkiin ennen kuin läänin kuvernööri ja poliisimestari ovat vapautetut, tuntuu siis toteutuvan ja kaupungin asukkaat saavat kärsiä elintarpeiden puutetta joidenkuiten vallanjanon takia.”

Länsi-Suomi-lehti oli edellisenä päivänä kirjoittanut, että Lokalahden, Vehmaan, Uudenkirkon, Uudenkaupungin maalaiskunnan, Taivassalon, Mynämäen ja Mietitoisten kunnat olivat päättäneet keskeyttää elintarvikkeiden viennin Turkuun siihen saakka, että maaherra Collaan vapautetaan. Myös Paimio, Piikkiö, Karuna, Sauvo, Lieto, Tarvasjoki ja Halikko olivat neuvottelemassa toimenpiteistä.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *