Mestaririkollinen Fantomas Turussa

12. joulukuun 2017 Elokuva 0

Joulukuun 12. päivänä 1917 kerrottiin, miten Saksassa ja Ruotsissa oli reagoitu Suomen itsenäistymiseen. Samaan aikaan kun kansainväliseltä yhteisöltä saatiin positiivisia signaaleja, Varsinais-Suomessa levottomuudet jatkuivat. Raisiossa punakaartilaiset olivat hätyytelleet kaupungista tullutta maanviljelijää, jolla oli mukanaan puolitoista kiloa voita, ja he olivat myös ampuneet kolme laukausta browningillaan, mutta maanviljelijä oli ehtinyt karkuun. Ensimmäisen maailmansodan taisteluista kerrottiin muun muassa, että pyhä kaupunki Jerusalem oli päätynyt englantilaisten hallintaan.

Samaan aikaan Turussa pyöri ranskalainen elokuvasarja Fantomas (Fantômas, 1913–1914), mikä kertoo, että elokuvat liikkuivat ensimmäisen maailmansodan rintamalinjoista huolimatta. Louis Feuilladen ohjaama kertomus mestaririkollisen seikkailuista perustui Marcel Allainin ja Pierre Souvestren kirjasarjaan, jonka ilmestyminen oli alkanut jo vuonna 1911. Häikäilemätön Fantomas naamioitui milloin mihinkin asuun, eikä koskaan jäänyt kiinni.

Turussa Fantomas nähtiin elokuvateatteri Scalassa, joka sijaitsi vuosina 1911–1965 osoitteessa Linnankatu 19. Kaupunkilaisten keskuudessa Scalaa kutsuttiin sittemmin lempinimellä Sikala.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *