“Leninille ja Trotskille Nobelin rauhanpalkinto”

13. joulukuun 2017 Politiikka, Sota 0

Joulukuun aikana käsiteltiin useampaan otteeseen kysymystä Nobelin rauhanpalkinnosta vuonna 1917. Uusi Aura siteerasi 13. joulukuuta ruotsalaista Dagens Nyheter -lehteä, joka oli todennut: “[J]os Lenin ja Trotski onnistuvat saamaan rauhan aikaan, on heillä toiveita saada Nobelin rauhanpalkinto. Heitä on jo esittänyt palkinnon saajiksi norjalaisen Nobelin komitean puheenjohtaja, valtioneuvos Lövland, joka on pitänyt esitystä hyvin kohtuullisena, edellyttäen, että mainittujen henkilöiden rauhanpuuha onnistuu.”

Aihetta olivat jo 11. päivä käsitelleet Sosialisti, Turun Sanomat ja Åbo Underrättelser, jotka olivat kertoneet asiasta yksityiskohtaisemmin. Taustalla oli norjalaisen Social-Demokraten-lehden toimittajan Eugen Olaussenin ehdotus. Lövland oli kuitenkin todennut vuoden 1917 ehdokkuuden jo menneen, mutta mikään ei estä ehdotuksen jättämistä seuraavaan vuoteen. Lövlandin mukaan Venäjän tilanteesta oli vielä vaikea saada yleiskuvaa, mutta jos rauha syntyisi, silloin ehdokkuus olisi mahdollinen.

Nobelin rauhanpalkinto oli jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1901, jolloin sen olivat saaneet Punaisen Ristin perustaja Henri Dunant ja Parlamenttien välisen liiton perustaja Frédéric Passy. Ensimmäisen maailmansodan kolmena ensimmäisenä vuonna 1914–1916 palkintoa ei jaettu lainkaan, ja vuonna 1917 sen sai Kansainvälinen Punainen Risti työstään sotavankien hyväksi. Lenin ja Trotski eivät palkintoa koskaan saaneet, eikä Nobel-komitea vuonna 1918 myöntänyt palkintoa kenellekään. Vuonna 1919 palkinnon sai Woodraw Wilson Kansainliiton perustamisesta.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *