Mauno Suomi konsertoi

16. joulukuun 2017 Musiikki 0

Sunnuntaina 16. joulukuuta 1917 Mikaelinkirkossa konsertoi nuori urkuri Mauno Suomi. Hän oli syntyisin Turusta ja opiskellut aluksi kotikaupunkinsa urkukoulussa. Parhaillaan Suomi täydensi opintojaan Helsingissä Oskar Merikannon johdolla. Myöhemmin hän toimi Tampereen tuomiokirkon urkurina 1926–1955 ja oli myös Tampereen musiikkiopiston ensimmäinen rehtori.

Lehdet olivat mainostaneet konserttia jo päiviä aiemmin ja koettaneet saada turkulaista yleisöä rientämään joukolla Mikaelinkirkkoon. Konsertissa Mauno Suomi esiintyi sekä soolona että Turun Soitannollisen Seuran säestämänä. Ohjelmassa olivat muun muassa Johann Sebastian Bachin Preludi ja fuuga g-molli sekä ranskalaisen säveltäjän Alexandre Guilmantin urkukonsertto n:o 1 d-molli, jossa Suomea tahdittivat Soitannollisen Seuran muusikot Karl Ekmanin johdolla. Konsertissa ranskalaista urkumusiikkia edusti myös Charles-Marie Widorin Adagio. Suomalaistakin musiikkia kuultiin, sillä ohjelmassa oli Aurassa vuonna 1893 syntyneen Arvo Laitisen Tunnelma.

Konsertin lomassa kuultiin sellisti Yrjö Selinin soittoa sekä Mikaelinkirkkokuoron laulua. Levottoman ajan tunnelmaan varmasti sopivat Heikki Klemetin “Rauhaa kaipaan” ja Joseph Haydnin “Oi, jo saapi myrskysää”. Arvoitukseksi jää, kuinka paljon yleisöä konserttiin lopulta saapui, sillä edellisenä päivänä oli käynnistynyt kaupungin miliisin lakko: kadulla liikkuminen pelotti. Samaan aikaan kun kirkossa laulettiin “Rauhaa kaipaan”, Turku oli ajautumassa täydelliseen kaaokseen, kun rikosten ja rötöstelyn aalto alkoi.

– Osculum


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *