”Terrorista tehtäwä loppu!”

Kahden yön ”hirmuvallan” jälkeen aamun porvarilliset lehdet kuten Turun Sanomat kutsuivat lainkuuliaisia ihmisiä kansalaiskokoukseen Kauppatorille tänään 18.12.1917 kello kahdelta. Oli aika ryhtyä yhdessä vastatoimiin mellastajien vuoksi. Sanomaa vahvistivat lehtien monipalstaiset selonteot ryöstetyistä liikkeistä: katu kadulta käytiin läpi hävityksen kohteita ja astetta. Kulta- ja kellosepänliikkeet olivat kärsineet melko täydellistä tyhjennystä ja tuhoa mutta niin olivat monet muutkin kuten kenkäkaupat. Sosialisti kertoi muun muassa, että torinkulman Hollantilaisen sikarikaupan suuret näyteikkunat oli rikottu ja runsaasti tupakkatuotteita anastettu. Toisaalta oli ryövätty väkijuomia. Lehtiin painettiin myös kansalaisten avunhuutoja ennennäkemättömän sekasorron keskeltä.

Åbo Underrättelserin pääkirjoitus arvioi Turun tuhoja pitempään kehittyneiden tavoitteiden ja jännitteiden paljastumisena, josta sosialidemokraatit ja kumppanit saisivat lopulta kantaa vastuun. Itsensä miliisipäällikkö [William] Lundbergin oli nähty ottavan osaa kolme kansalaisen pahoinpitelyyn, mikä kertoi karua kieltään tästä vallanpitäjästä. Lehden toimitus (s. 3) loi kriittisen katseen myös siihen, miten Sosialisti-lehti käsitteli terrorin päiviä. Åbo Underrättelser -lehti valoi kansalaisiin oikeusvaltion ja oikeudenmukaisuuden aatetta tiukasti (s. 3): ”Det kommer icke att låta genom terrorism i Sosialisti, från milisen eller dennas hjälptrupper från kasärnerna och Raunistula förmå sig att vika från lagens väg. Nu som förr gäller satsen: Land skall med lag byggas. På denna norm lever och dör det finländska samhället.”

Kaupungin poliittisessa maantieteessä Raunistula paikantui vaaralliseksi osoittautuneen sosialismin pesäkkeeksi.

– P-i. P.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *