“Ryöstöt lopetettu”

19. joulukuun 2017 Rikollisuus 0

Sosialisti raportoi keskiviikkona, että sotilaat oli määrätty kaupunkia valvomaan ja siten ”[r]yöstöt lopetettu” (19.12.1917, s. 2). Uusi Aura uutisoi samansuuntaisesti, joskin toisessa artikkelissa antoi päinvastaista tietoa, jonka mukaan ryöstöt olivat alkaneet illalla uudelleen. ”Huligaanien” tekemistä vahingoista kertyi yksityiskohtaista tietoa. Edelleen kerrottiin, että senaattori A. [Arthur] Castrén Helsingistä oli saapunut neuvottelemaan Turun pattitilanteen ratkaisusta.

”Häpeä! Häpeä! Häpeä! Waikutelmia kauhun yöstä Turussa.” Näin otsikoi Kalle Tähtelä Sosialistissa (s. 5) havaintonsa toissayön hävitysvimmasta, yössä kohtaamistaan ihmisistä ja tapauksista. Tähtelä ei ollut kuka tahansa arvostelija vaan lehden päätoimittaja, ja hän ajautui kritiikkinsä vuoksi yhä enemmän vastakkain aatetovereidensa kanssa.

Yksi yleinen osatekijä tilanteelle kaiken muun epävakauden ohella oli vakava elintarvikepula. Päivän Sosialisti tiesi, että leipä oli eilen loppunut joistakin kansankeittiöistä ja perunoita ostaessa piti tästä lähin näyttää lihakortti. Ruuanhankinnasta kerrottiin joka lehdessä. Syömiseksi kelpaamatonta ryöstötavaraa sen sijaan oli alettu myydä kaupungilla. Turun Sanomat esimerkiksi raportoi saaneensa kuulla, että ainakin pikkupoikia oli nähty kauppaavan pienikokoista saalista. Varastettua tavaraa epäiltiin keräytyneen Port Arthuriin erityisesti mutta muuallekin keskustan ja kaupungin ulkopuolelle.

– P. Raita


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *