Jouluaaton välirauha

Jouluaatto ei estänyt Turun kaupunginvaltuustoa pitämästä kokousta. Ykköspuheenaiheena oli luonnollisesti punaisen miliisin kanssa tehty sopimus, joka oli lopettanut Turun miliisilakon muutamaa päivää aiemmin.

Sosialisti-lehden mukaan ”Turun porvarit haluavat yhä rettelöidä”. Vaikka Turun punaiset miliisijoukot saivat lakon avulla haluamansa palkkarahat, kysymys miliisin johtajasta oli edelleen polttava. Sosialistit halusivat päälliköksi toimittaja William Lundbergin, joka taas ei käynyt porvareille missään tapauksessa. Porvarit olisivat hyväksyneet lähes kenet tahansa muun kuin marraskuun suurlakon aikana miliisiä johtaneen Lundbergin. Sosialistit eivät suostuneet edes neuvottelemaan muista vaihtoehdoista, joten tilanne oli täysin lukkiutunut.

Turun Sanomat kuvaili syntynyttä tilannetta lähinnä välirauhaksi. Myöhemmin lehti myönsi, että joulu sentään sujui kaikin puolin rauhallisesti.

Joulurauhaa ei aattona julistettu, mutta asia sai sanomalehdissä ihmeen vähän huomiota. Uusi Aura kertoi, että sisäinen joulurauha ja jouluilo olivat tänä vuonna kokonaan poissa. Joulurauhanjulistus olisi näinä levottomina aikoina muodostunut suorastaan ivaksi.

Sosialistin mukaan Turun viranomaiset poistivat jouluksi punaiset liput julkisten rakennusten katoilta. Joulupäivän iltana ne kuitenkin käytiin vetämässä takaisin ylös.

Sosialistissa 23.12. julkaistuista ilmoituksista käy ilmi, että kokouksia voitiin aivan hyvin järjestää myös jouluna. Työläisnaiset keskustelivat kokouksessaan yleisen asevelvollisuuden haitoista.

– R-no


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *