Maaherra Collan jouluksi Kiukaisiin

23. joulukuun 2017 Juhla, Politiikka 0

Maaherra Mikko Collan oli ollut vangittuna suurlakosta lähtien, mutta nyt kun Turun miliisien lakkokin oli päättynyt ja valtio oli ottanut huolehtiakseen miliisin palkoista, Collan päästettiin vapaaksi. Tässä tilanteessa hän päätti lähteä jouluksi lapsuudenseudulleen Kiukaisiin. Tapahtuma kuvattiin sanomalehdistössä vasta joulun jälkeen, mutta se kerrottiin seikkaperäisesti, sillä maaherran vangittuna pitäminen oli piinannut pitkään niin turkulaisia kuin lähikuntien asukkaitakin.

Kun Turun juna saapui Peipohjan asemalle, Collan otettiin poikkeuksellisen juhlavasti vastaan. Puheita pidettiin, ja – kuten Uusi Aura kertoi neljä päivää myöhemmin – “kaikki puhujat esittivät samalla toivomuksen, että läänin asukkaat tämän jälkeen saisivat häiritsemättä nauttia maaherra Collanin tärkeästä ja siunauksellisesta virkatoiminnasta”. Peipohjassa kokoontuivat lähetystöt Raumalta, Rauman maalaiskunnasta, Eurajoelta, Kiukaisista, Lapista, Hinnerjoelta ja Kokemäeltä, ja kun Rauman junan lähdettyä maaherran juna jatkoi kohti Kiukaisia, puheita jatkettiin junassa. Kiukaisten asemalla vastassa oli Panelian sekakuoro. Puheen piti myös torppari J. G. Koivisto, joka kertoi, miten huolestuneina maaherran vankeutta oli seurattu ja miten iloisia kaikki olivat “pakkovallan päätyttyä”. Epäilemättä Collan itsekin oli huojentunut ja onnellinen voidessaan viettää joulun rauhassa sukulaistensa luona Kiukaisissa.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *