Kun järki on sekaisin!

05. tammikuun 2018 Politiikka 0

Turun Lehdessä julkaistiin 5. tammikuuta 1918 järkyttynyt kuvaus tapahtumasta lääninvirastossa Turussa: ”[M]iliisipäällikkö Lundberg ja hänen apulaisensa Österman” marssivat virastoon ja vaativat tavata maaherra Collanin. Kun he kuulivat, ettei tämän tapaaminen onnistu, he ilmoittivat sihteerille, että työläiset eivät tällaista suvaitse ja vaativat maaherran välitöntä eroa. Punaiset ottaisivat koko lääninhallituksen haltuunsa. Kun heiltä kysyttiin, miten se auttaisi asioita, sillä he eivät osaa lääniä pyörittää, ”miliisipäälliköt” ilmoittivat, että lääni on ”työväelle” täysin yhdentekevä asia.

He ilmoittivat myös, että Helsingin vastustuksesta huolimatta kohta alkaa Turussa vallankumous, sitä ovat työväen ”syvät rivit” vaatineet. Turun poliisilaitos on ”väkivallalla estetty toimimasta”, ja miliisi pitää valtaa väkivallalla uhkaamalla ja vaatii valtiovallalta ”suuria rahasummia” palkakseen.

Lehti kysyy: ”[M]ikä oikeus on sosialistiseen puolueeseen kuuluvalla työväellä, joka on vähemmistönä Turun kaupungissa, määrätä”, sillä siinä jäävät paitsi Turun niin koko läänin asukkaiden asiat hoitamatta? Kirjoittajan mukaan tällainen kysymys on turha, sillä se kohdistuu ihmisiin, ”joiden järkeen eivät tällaiset asiat mahdu!”

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *