Sodan läheisyys

21. tammikuun 2018 Sota 0

Viipurissa kuohui. Uusi Aura kertoi maanantaina 21. tammikuuta 1918 tapahtumista otsikolla “Punakaartin mellastus Viipurissa”. Vaikka sisällissodan alku ajoitetaan usein viikkoa myöhemmäksi, todellisuudessa taistelut käynnistyivät Karjalassa jo aiemmin. Varustautuminen ja aseiden hankinta oli asioiden ytimessä. Punakaarti oli tunkeutunut Pietisen tehtaalla sijainneeseen suojeluskunnan asevarastoon, ja seurauksena oli aseellinen selkkaus.

Sosialisti-lehti raportoi asiasta Turussa vasta päivää myöhemmin tiistaina, sillä maanantaina lehti ei ilmestynyt.  Lehti kertoi saman toisesta näkökulmasta: “Sunnuntaita vasten yöllä on tapahtunut Viipurissa puna- ja lahtarikaartilaisten välillä taistelu, jossa kerrotaan saaneen surmansa 1 punakaartilaisen ja 2 lahtarikaartilaista sekä toisten tietojen mukaan myöskin 2 sotilasta. Haavoittuneita kerrotaan olevan kaikkiaan 16.” Lehden mukaan tiistaiaamuna oli tullut tieto, että tilanne Viipurissa on “mitä kriitillisin”.

Samaan aikaan kun Viipurin tapahtumista kerrottiin, tuli tieto, että taisteluja käytiin myös Taavetissa punakaartilaisten ja suojeluskuntalaisten välillä.

–  Morfeus

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *