Jäät murtuvat

26. tammikuun 2018 Liikenne 0

Jään murtaminen ja jäitten lähtö olivat saaneet kansallisen painotuksen 1800-luvun lopun Suomessa. Helmikuun manifestin jälkeen vuonna 1899 Jean Sibelius oli säveltänyt melodramaan Islossningen i Uleå älv (Jäänlähtö Oulujoesta), joka perustui Zachris Topeliuksen runoon. Jään lähtö merkitsi kansallisen kukoistuksen alkua, kevättä.

Jään murtamisella oli myös konkreettinen merkitys, sillä se auttoi pitämään yhteydet ulkomaailmaan avoinna talvellakin. Lauantaina 26. tammikuuta 1918 Åbo Underrättelser julkaisi ilmoituksen, jossa kerrottiin, miten “isbrytaren” Murtaja piti yhteyksiä yllä Turusta Ahvenanmaalle ja tietysti myös saaristoon.

Murtaja oli laskettu vesille jo vuonna 1890, ja se oli ensimmäinen suomalainen jäänmurtaja. Myöhemmin keväällä 1918 alus oli poliittisten inhohimojen keskiössä, sillä Saksan keisarikunnan laivaston risteilijä SMS Kolberg kaappasi sen Saaristomerellä. Sittemmin alus avusti saksalaisten maihinnousussa huhtikuussa 1918.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *