Mitä tapahtuu Saksassa?

03. helmikuun 2018 Lehdistö 0

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna levisi huhu, että Saksan keisari Vilhelm II olisi syösty valtaistuimelta. Turkulaisen Sosialistin ei pitänyt ilmestyä lainkaan 3. helmikuuta 1918, mutta kirjapainossa tehtiin nopeasti yksisivuinen Sosialistin lisälehti, jonka pääotsikko välittää uskoa ylirajaiseen vallankumoukseen: “Maailman vallankumouspalo leviää.” Heti pääotsikon jälkeen esitetään hurja uutinen: “Saksan keisari syösty valtaistuimelta.” Itse artikkeli kuvaa, miten “Saksan työväestön nousu on alkanut suuremmoisena”.

Virheellinen uutinen levisi myös muihin lehtiin. Uutinen tavoitti 3. helmikuuta myös helsinkiläisen Työmiehen, joka kirjoitti asiasta otsikolla “Mitä tapahtuu Saksassa?”. Lehden mukaan Turkuun oli lauantaina iltapäivällä saapunut Turun-Ahvenanmaan linnoituspiirin sotilaskomitea, jonka mukaan tieto oli saapunut “kipinälennättimellä” suoraan Pietarista. Samassa yhteydessä todettiin kuitenkin, ettei tietoa voitu vahvistaa. Epäilemättä puheet Saksan keisarin kukistumisesta levisivät Turun kaduilla jo lauantaina ja Sosialistin lisälehden ilmestyttyä sunnuntaina.

Tämän jälkeen lehdistö vaikeni Saksan keisarin kohtalosta. Varmaankin melko pian valkeni, ettei tieto pitänyt paikkaansa. Oululainen Kaleva kommentoi asiaa 22. helmikuuta toteamalla, että sosialistilehtien mukaan “vallankumous leviää yli koko Euroopan, kaikkialla vallankumoukselliset ovat voitolla, syöstään valtaistuimia, Saksan keisari on murhattu j.n.e.” Nämä uutiset oli Kalevan mukaan luotu “joukkojen innostuttamiseksi”.

Vilhelm II joutui luopumaan vallasta marraskuussa 1918.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *