“Muualta Suomesta”

10. helmikuun 2018 Lehdistö 0

Jyväskyläläinen sanomalehti Keskisuomalainen kertoi 10. helmikuuta 1918 ajankohtaisia uutisia otsikolla “Muualta Suomesta”. Silmiinpistävää on, että uutiset olivat matkustajien kertomia. Yhteydet kaupunkien välillä olivat heikot, ja tietonkulussa oli viiveitä. Helsingistä tullut matkustaja oli vahvistanut, että “tietoja edustaja Antti Mikkolan surmaamisesta pidetään yleensä totena”. Samoin “ketjua Helsingin ympärillä oli tiukennettu”. Keskisuomalainen jatkoi kertomalla, että Porin lähellä oli pommitettu Sunniemen kartanoa ja että Uusikaupunki oli valkoisten hallussa.

Uutisia kerrottiin myös Turusta, jossa punakaartilaiset olivat lehden mukaan masentuneet Pohjanmaalta kantautuneitten tietojen vuoksi. Varsinainen uutinen pohjautui kuitenkin Turusta saapuneen matkustajan välittämiin tietoihin. Hänen mukaansa “lehdissä ollut tieto punakaartilaisten toimeenpanemista ryöstöistä Turun ympäristössä on aivan perätön. Joihinkin, aivan kaupungin laidassa oleviin taloihin on tehty retkiä ja viety niistä etupäässä makuuvaatteita, mutta mitään yleisempää ryöväystä ei maaseudulla ole tapahtunut.” Huhuja oli siis ollut liikkeellä Turun levottomuuksista. Marraskuun rötösaallosta Turussa oli kulunut vain muutama kuukausi, joten ehkä tarinat liittyivät myös tähän muistijälkeen.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *