Antti Mikkolan murha

“Tuomari Antti Mikkolan hämärää murhaa koskevien huhujen johdosta olemme tiedustelleet asiaa eri tahoilta ja saaneet todetuksi, että murha tosiaan on tapahtunut Helsingissä”, kirjoitti Sosialisti 9. helmikuuta 1918. Samalla se totesi, että “ruumis on omaisten toimesta tuotu äsken Turkuun”.

Kaupungissa oli kerrottu huhuja Antti Mikkolan (1869–1918) surullisesta kuolemasta, mutta vasta nyt asia nousi Turussa lehtien palstoille. Lietoilaissyntyinen Mikkola oli asianajaja, joka oli perustanut Turun Sanomat vuonna 1904, ja hänellä oli myös lakitoimisto Turussa. Nuorsuomalaisten kansanedustajana toiminut Mikkola oli tammikuun lopussa Helsingissä, kun sisällissota puhkesi. Mikkola pidätettiin ja vietiin miliisiasemalle 31. tammikuuta. Aseistautuneet punakaartilaiset tulivat kuitenkin sieppaamaan Mikkolan asemalta ja veivät mukanaan. Töölönlahden rannalla kaartilaiset lopulta ampuivat Mikkolan 1. helmikuuta. Tekijät pakenivat paikalta ja jättivät uhrin lojumaan rannalle. Kun Sosialisti kirjoitti tapahtumista 9. helmikuuta, Mikkolan ruumis oli tuotu Turkuun, mutta tapahtumien kulku oli vielä hämärän peitossa. Murhaa selvitettiin, mutta vastuuseen tekijät eivät koskaan joutuneet.

Veriteko tapahtui vain muutama päivä sodan puhkeamisen jälkeen. Mikkolan kuolema herätti laajaa keskustelua koko maassa, ja siitä tuli kevään 1918 järkyttävin poliittinen murha.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *