Sotaa, vallankumousta ja runoutta

12. helmikuun 2018 Sota 0

Tiistaina 12. helmikuuta 1918 maailmansodan tapahtumat näkyivät Turussa ilmestyvien lehtien sivuilla. Sekä Sosialisti että Arbetet uutisoivat etusivullaan Venäjän tehneen rauhan keskusvaltojen kanssa. Uutisen yhteydessä viitattiin Pietarista tulleeseen tuoreeseen tietoon Brest-Litovskin rauhanneuvotteluista, jotka olivat alkaneet jo joulukuussa 1917. Venäjän osalta neuvotteluja johti Lev Trotski. Turkulaislehtien rauhanotsikot olivat hivenen ennenaikaisia, sillä itärintaman rauhansopimusta ei vielä tässä vaiheessa solmittu, vaan keskusvallat solmivat 9. helmikuuta Ukrainan kanssa ns. leipärauhan. Venäjä oli Trotskin johdolla päinvastoin kieltäytynyt allekirjoittamasta itselleen epäedullisena pitämiänsä rauhanehtoja. Maaliskuun alussa Venäjä oli lopulta valmis allekirjoittamaan, ja itärintaman sotatoimet lopettanut Brest-Litovskin rauhansopimus solmittiin 3. maaliskuuta 1918.

Kansainvälisten uutisten lisäksi turkulaislehdet julistivat otsikoissaan kotimaassa käynnissä olevaa vallankumousta. Sosialisti kävi informaatiosotaa uutisoimalla muun muassa, että ”kuoleman uhalla värvätään nuorukaisia lahtarien riveihin” ja ”lahtarikaartilainen levittää vääriä tietoja punakaartilaisista”. Näiden kärkevien otsikoiden rinnalla Sosialisti julkaisi myös kirjoituksen 1800-luvun alun englantilaisesta romantikkorunoilijasta Percy Shelleystä. Lehti kirjoitti:

”Kaikista hänen teoksistaan huomaamme hänen neronsa suuruuden. Hänen runomittansa on mestarillinen ja mitä jalosointuisin; jokainen säe uhkuu syvää tunnetta ja mielikuvat ovat mitä lennokkaimmat.”

– Grundström


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *