Leipureita ja luistinten hiontaa

13. helmikuun 2018 Ruoka 0

Helmikuun 13. päivänä Sosialisti uutisoi etusivullaan erilaisista ”porvareiden” tihutöistä, muun muassa Mäntyharjun asemalle suunnatusta miinoitetusta ja ”tukahuttavilla kaasuilla” lastatusta rautatievaunusta, jonka oli tarkoitus tuhota paikallinen silta. Uutisen mukaan vaunu tuhottiin, mutta kaasun takia ”punakaartilaisten etuvartijat menettivät tajuntansa”.

Työväen asiasta lehti kirjoitti myös vertailemalla eri kaupunkien muurarien ja rapparien tuntipalkkoja sekä raportoimalla Helsingin leipurien palkkoihin tehdystä korotuksesta. Uutisen mukaan työnantajien edustajat olivat hyväksyneet leipurien ammattiosaston korotusvaatimuksen ja ”voimassa oleviin palkkaluokkiin saatiin siis 33 pros. nousu”.

Lehden ilmoituspalsta tarjoaa katsauksen kaupungin arkeen talvella 1918. Uudenmaankadulla sijainnut Mäkisen kauppa mainosti suksien tervausta ja luistimien hiontaa, Jarrumiehenkadulla oli myytävänä ”yksi miehen talvipalttoo”, Kaivokadulla fiinimpään tilaisuuteen frakki. Työtäkin oli tarjolla. Auran Kylpylaitos halusi palkata heti palvelustytön, Ratakadun tehdas nopealiikkeisen asiapojan. Elintarvikelautakunnan kansliasta oli puolestaan löydetty ”pienemmän summan rahaa” sisältävä rahakukkaro, jonka omistajaa etsittiin lehti-ilmoituksen avulla.

– Grundström


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *