Suomen kansanvaltuuskunta esittäytyy

23. helmikuun 2018 Politiikka 0

Arbetet julkaisi 23. helmikuuta 1918 kuvan punaisen Suomen hallituksesta, eli Suomen kansanvaltuuskunnasta. Ilmeisesti kaikista ei ollut saatavilla tai mahdollisuutta toimittaa valokuvaa – joka tapauksessa valtuuskunnan jäsenet esiintyvät lehdessä piirrosgalleriana.

Selvästikin lehden tavoitteena oli esitellä lukijoilleen vallankumoukseen johtanut johtajisto, joka ei välttämättä ollut monelle turkulaiselle kovin tuttu. Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) piiristä koostettu valtuuskunta oli 13-miehinen, ja sen puheenjohtaja oli Kullervo Manner. Muut jäsenet olivat ulkoasiainvaltuutettu Yrjö Sirola, elintarvikeasiain valtuutettu Oskari Tokoi, sisäasiainvaltuutettu ja punakaartin komentaja Eero Haapalainen, työasiainvaltuutettu J. H. Lumivuokko, raha-asiainvaltuutettu Jalo Kohonen, oikeusasianvaltuutettu Antti Kiviranta, posti- ja tiedotusasiain valtuutettu Emil Elo, valistusasiain valtuutettu Otto Wille Kuusinen, maatalousasiain valtuutettu Evert Eloranta, oikeusasiain valtuutettu Lauri Letonmäki, sisäasiain valtuutettu ja punakaartin apulaiskomentaja Adolf Taimi, sekä prokuraattori Matti Turkia.

Sosialistin saman päivän numerossa julkaistiin kansanvaltuuskunnan johtajan Kansallisteatterissa pitämä puhe, jossa korostuu sosialistisen maailmanvallankumouksen laajempi tavoite. Puhe päättyy jonnekin määrättömään tulevaisuuteen: ”Sinnepäin, eteenpäin, eteenpäin yhä. Muuta ei ole.”

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *