“Ruusumme lakastui”

26. helmikuun 2018 Kuolema 0

Sosialisti julkaisi 26. helmikuuta 1918 pienen kuolinilmoituksen. Rauha ja Yrjö Sointu kertoivat lukijoille poikansa Panun kuolemasta, joka oli tapahtunut kaksi päivää aiemmin. Pariskunnan ainoa lapsi oli menehtynyt “elettyään maailman murheissa 4 kk 4 päivää”. Muistosäe on yksinkertainen mutta puhutteleva: “Ruusumme lakastui.”

Lehtitietojen mukaan kirjaltaja Yrjö Sointu ja neiti Rauha Rantakari oli kuulutettu avioliittoon marraskuussa 1916 (Uusi Aura 21.11.1916). Heidän yhteinen taipaleensa alkoi vuoden 1917 mullistusten keskellä, ja esikoinen Panu oli syntynyt lokakuussa. Yrjö Sointu työskenteli latojana Uudessa Aurassa, ja arvattavaksi jää, miten vaikeaa nuoren parin elämä oli sen jälkeen, kun lehden toiminta oli lakkautettu sisällissodan puhjettua. Sodan jälkeen työt jatkuivat, ja joulukuussa 1918 Yrjö Sointu sai Turun Faktoriklubin kilpailussa ensimmäisen palkinnon (Uusi Aura 15.12.1918). Sanomalehtiaineistosta voi päätellä, että vuoden 1918 jälkeen Sointu siirtyi pääkaupunkiin, Helsingin Sanomien latojaksi, ja perheeseen syntyi tytär Sirkka. Helsingin Sanomat julkaisi 1.1.1920 uudenvuoden toivotuksia, ja allekirjoittajista löytyvät “Rauha, Sirkka ja Yrjö Sointu”. Panun kohtalo tuli varmasti vanhempien mieleen helmikuussa 1922, kun surullinen tapaus tuntui toistuvan: perheen toinen poika Lasse kuoli vain neljän kuukauden iässä. Kuolinpäiväkin oli sama kuin sisällisodan keskellä menehtyneellä Panulla, 24. helmikuuta (Helsingin Sanomat 26.2.1922). Vanhemmille tuo päivä jäi mieleen loppuelämän ajaksi.

– Osculum


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *