Veriteot Skanssissa

Torstaina 28. helmikuuta 1918 sekä Arbetet että Sosialisti kertoivat Skanssin metsässä tapahtuneista veriteoista. Ruumiit oli löydetty jo 26. helmikuuta, ja nyt tieto ehti lehtien palstoille. Molemmat lehdet olivat saaneet selville taustatiedot. Punakaartilaiset olivat ottaneet haltuunsa Perniössä sijainneen Kosken kylän jo helmikuun alussa. Arbetet-lehden mukaan Koskella oli harjoitettu “vastavallankumouksellista toimintaa”, minkä johdosta edellisenä perjantaina punakaartit olivat vanginneet Kosken ruukinpatruunan Albert von Julinin sekä kolme muuta miestä, Herman Hellénin, Kristian Strömin ja Alvar Johanssonin. Perniöstä nelikkö kuljetettiin Turkuun ja vietiin punakaartin päämajaan, joka sijaitsi Vartiovuorenmäen tähtitornissa. On epäselvää, mitä päämajassa tapahtui, mutta lopputuloksena vangit vietiin Skanssin metsässä sijainneelle juutalaiselle hautausmaalle. Sieltä kaikki neljä löydettiin surmattuina.

Arbetet ja Sosialisti sanoutuivat voimakkaasti irti veriteoista, ja Sosialisti otsikoi uutisensa: “Törkeitä salamurhia.” Turussa oli sisällissodan aikana ollut suhteellisen rauhallista, mutta helmikuun lopun veriteot olivat pöyristyttäviä. Luottamus oikeuteen ja järjestykseen, ja vallankumouksen tuolla puolen kajastaviin väkivallattomiin ihanteisiin, olivat koetuksella.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *