Tervehdys Amerikasta

Vuonna 1918 maaliskuun 2. päivä oli lauantai. Sosialistin etusivu täyttyi sotatapahtumien kuvauksesta. Otsikot kertovat paljon: “Lahtarit kärsineet tappion Hämeenkyrössä”, “Taistelu Pomarkussa”, “Savon rintamalta”, “Porvarikaartilaiset myrkyttäneet virvoitusjuomia”, “Heinolassa taisteltu ankarasti”, “Lahden Punaisella Kaartilla oma sanomalehti”…

Etusivun uutiseksi nousivat Santeri Nuortevan (1881–1929) terveiset Yhdysvalloista otsikolla “Tervehdys Amerikasta”. Viipurilaissyntyinen Nuorteva oli varsinaissuomalaisille tuttu, sillä hän oli toiminut opettajana Forssan yhteiskoulussa ja ollut perustamassa Forssan Sanomia. Vuoden 1909 vaaleissa Nuorteva oli ehdokkaana Turun läänin eteläisessä vaalipiirissä. Joulukuussa 1911 hän oli siirtynyt Yhdysvaltoihin, jossa hän jatkoi poliittista toimintaansa. Kun sisällissota oli puhjennut Suomessa, Kansanvaltuuskunta pyysi Nuortevaa edustajakseen Yhdysvalloissa, ja tähän tehtävän suostui helmikuussa 1918. Sosialistin mukaan Nuorteva oli ilmoittanut “menevänsä Washingtoniin, asettuakseen yhteyteen viranomaisten kanssa”. Toveri Nuortevan mukaan “Suomen työväenluokka on onnistuva tekemään tyhjäksi kaikki katalat yritykset kansan vapautta vastaan”.

Elämänsä lopun Santeri Nuorteva vietti Neuvosto-Venäjällä, ja hän kuoli Leningradissa maaliskuussa 1929, vain 47-vuotiaana.

– H. S-i

 

Lisätietoja Santeri Nuortevasta, ks. Kostiainen, Auvo: Santeri Nuorteva. Kansainvälinen suomalainen. Suomen Historiallinen Seura, Helsinki 1983.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *