Vastavallankumouksellisten setelirahat eivät kelpaa

05. maaliskuun 2018 Arki 0
Vaasan Osake Pankin seteleitä vuodelta 1918. Kuva: http://vaasanseutu.fi/vaasan-seutuinfo/historia/paakaupunkina/

Vaasa oli valkoisen Suomen pääkaupunki. Kun setelipainot olivat jääneet Helsinkiin, Vaasan Osake Pankki alkoi painaa omia, Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemia seteleitään.

Turkulainen Sosialisti huomautti 5. maaliskuuta 1918, että “n. k. mannerheimilais-arajärveläiset setelirahat ovat kelpaamattomia, sillä Suomen Pankki ei niitä lunasta eikä vastaa niistä”. Lehden mukaan kaikki, jotka levittivät seteleitä tai ottivat niitä vastaan, keinottelivat väärällä rahalla. Tuskinpa punaisten hallitsemassa Turussa olisi maaliskuussa kovin montaa Vaasan Osake Pankin seteleiden käyttäjää ollutkaan. Enemmänkin uutinen oli osa sodankäyntiä, ja samalla se korosti, että Suomen Pankki, virallinen instituutio, oli punaisten hallinnassa.

Samassa lehdessä raha-asiat tulivat esille muutenkin. Lehti toteaa, venäläisen lähteen kautta, että Vaasaan “karannut senaatti vippailee ulkomailta”. Huhujen mukaan ruotsalaiset ja tanskalaiset pankit olivat lainanneet Vaasan senaatille 40 miljoonaa markkaa.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *