“Mahtava joukkokokous Turussa”

04. maaliskuun 2018 Politiikka 0

Sunnuntaina Turussa oli järjestetty suuri joukkokokous, josta Sosialisti kertoi seuraavana aamuna 4. maaliskuuta 1918. Iltapäivllä klo 14 kauppatorilla järjestettyyn kokoukseen osallistui lehden mukaan “tuhatlukuisesti työväkeä, joka hartaana ja innostuneena seurasi puhujien esityksiä”. Punakaarti oli asettunut kauppatorin ympärille piiriin estämään kokouksen mahdollinen häiritseminen.

Puhujalavalle nousi ensimmäisenä Lauri Letonmäki (1886–1935), joka sodan aikana toimi kansanvaltuuskunnan oikeusasiainvaltuutettuna ja huoltoasiain päällikkönä. Letonmäen ensimmäinen lause oli: “Työväenluokan vallankumous on tehnyt puhdasta jälkeä.” Lyhyen puheen päätteeksi Letonmäki ehdotti “tuhatlukuiselle turkulaiselle punakaartilaisjoukolle” kolminkertaista, “veljellistä” eläköön-huutoa, joka tuota pikaa kaikui Turun kauppatorilla. Seuraavana korokkeelle astui Jean Boldt (1865–1920), jonka ruotsinkielinen puhe alkoi uskonnollisin kielikuvin, maalailemalla kuvia kuolemasta ja kärsimyksestä. Puhe kulminoitui ajatukseen vallankumouksen ihanteellisista tavoitteista, joita ei tulisi tahrata: “Siveellisen voiman säilyttäminen ja vahvistaminen, kas siinä korkein päämäärämme.” Viimeisenä puhujana esiintyi Evert Eloranta (1876–1936), kansanvaltuuskunnan maatalousasioiden vastaava. Sosialistin mukaan innostus oli suuri, ja kun väki oli torilta lähtenyt, punakaartilaiset saapuivat torin reunoilta puhujalavan luokse, ja Letonmäki ja Eloranta saivat pitää puheensa vielä uudelleen.

“Mahtavan joukkokokouksen” kuvaus oli Sosialistin laajimpia sodan aikana julkaisemia tekstejä. Saman päivän lehdessä huomio kiinnittyy myös pieneen ilmoitukseen, joka osoittaa, että monenlaisia epäilyjä ja huhuja kaupungilla liikkui. Armas Auer julkaisi maksetun ilmiotuksen, jossa hän totesi: “Koska allekirjoittaneesta on ilkeämielisessä tarkoituksessa levitetty huhuja että kuuluisin Suojeluskuntaan ja toimisin heidän asioissaan, niin saan täten ilmoittaa moiset huhut olevan kaikkea perää vailla”.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *