Työväen surujuhla

10. maaliskuun 2018 Arki, Kuolema, Tunteet 0

Sunnuntaina 10. maaliskuuta 1918 vietettiin Turussa surujuhlaa. Kymmenettuhannet kaupunkilaiset osallistuivat Godbyssä Ahvenanmaalla kuolleiden punakaartilaisten hautajaisiin. Tapauksen vuoksi lehteäkään ei ilmestynyt, vaan Sosialisti raportoi asiasta vasta seuraavana aamuna otsikolla “Valtava työväen surujuhla Turussa”.

Saattojoukko oli pitkä, ja yleisöä oli asettunut katujen ja teiden varsille kasarmilta aina Uudelle hautausmaalle saakka. Tämä “kunniakuja” kehysti kaatuneiden punakaartilaisen ruumissaattoa, ja Sosialistin mukaan “näkyi, että kansan valtavan enemmistön myötätunto on ehdottomasti työläistaistelijain puolella”.

Valokuva surujuhlan kulkueesta julkaistiin teoksessa Punanen viesti (1918). Kuva: https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1106309?page=61

Kulkue oli lähtenyt kasarmilta klo 11, ja jokaisen arkun perässä kulkivat omaiset. Kulkueen edellä marssi soittokunta, joka esitti “valittuja hautaus- ja surumarsseja, ja vallankumoussäveleitä”. Kun päästiin hautausmaalle, kunnialaukaukset kajahtivat, kolme kuoroa esiintyi ja puheita pidettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Puhujien joukossa oli kansanvaltuuskunnan jäsen Yrjö Sirola, joka osoitti kunnioitustaan vainajille ja totesi: “Mutta me suremme sitä, että yhteiskuntamme vielä on sellaisella raakalaisasteella, että kainojenkin uudistusten tien auki pitäminen yhäkin kysyy verta.”

Kymmenen turkulaista sotilasta laskettiin haudan lepoon. He olivat Harry Borg, Johan Hjalmar Rautanen, Hjalmar Nikolai Souri, Verner Oskar Andersson, Johan Rikhard Puolamäki, Hugo Rikhard Elo, Adolf Frans Lahti, Paavo Virtanen ja Johan Nikolai Siivonen.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *