Saksalaiset tulevat

12. maaliskuun 2018 Sota 0

Tiistaina 12. maaliskuuta 1918 Arbetet-lehden pakinoitsija Sakeus kertoi turkulaisia edellisenä viikonloppuna kohdanneesta oudosta näkymästä: kihlakunnantuomarit näyttivät ensimmäistä kertaa kuukauteen iloisilta, rouvat nauroivat itsensä kyyneliin, ja jopa pankinjohtajat ja kauppaneuvokset olivat tyyniä ja rauhallisia – eikä syynä ollut heidän luontainen mieltymyksensä katupoikia ja punakaartilaisia kohtaan.

Mikä sitten antoi aiheen tähän porvariston näkyvään ilonpitoon? Se, että saksalaisten kerrottiin olevan vihdoinkin tulossa!

Pakinoitsijan kevyen ironinen sävy ei kuitenkaan onnistunut kokonaan peittämään sitä pelkoa, jonka saksalaisten tulo punaisten keskuudessa aiheutti. Toisaalla Arbetet-lehdessä vedottiin suoraan puhuttelemalla saksalaisiin sotilaisiin ja matruuseihin, etteivät nämä hyökkäisi suomalaisia tovereitaan vastaan: ”Olemme vallankumouksellisia, mutta ryöväreitä tai kapinallisia emme ole, toisin kuin teille on valehdeltu.” Sosialistin etusivulla puolestaan asetuttiin painokkaasti ”saksalaisten joukkojen Suomen alueelle hyökkäystä vastaan” ja kerrottiin, että Suomen Kansanvaltuuskunta on edellisenä yönä lähettänyt kaikkialle Eurooppaan sähkösanoman. Kullervo Mannerin, Oskari Tokoin ja Yrjö Sirolan allekirjoittamassa viestissä vedottiin siihen, että Saksan hallitus luopuisi hyökkäyksestään, ja ellei luovu, ”että Euroopan maiden työväenliike ja valistunut yleinen mielipide tuomitsee sellaisen hyökkäyksen ja suo voimakkaan siveellisen kannatuksensa Suomen kansanvallan itsepuolustus- ja vapaustaistelulle”.

– S-a L. & K-o L.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *