Punainen Turku vaikeuksissa

24. maaliskuun 2018 Sota 0

Sanomalehdet eivät ilmestyneet Turussa sunnuntaina 24. maaliskuuta. Rauno Lahtinen on kuvannut teoksessaan Punainen Turku 1917–1918 (2016) elämää ja tapahtumia Turussa aina syksyyn 1918 saakka. Maaliskuun tilanteen hän on tiivistänyt seuraavin sanoin: ”Punainen Turku oli maaliskuussa vaikeuksissa työtilanteen huonontuessa ja ruoan loppuessa. Venäläiset joukot alkoivat tehdä lähtöä ja saksalaisten hyökkäystä pelättiin jatkuvasti. Huhut valkoisten taisteluvoitoista levisivät. Kansakoulut sulkivat ovensa ja arjen elämä kävi vaikeaksi.”

Lisävalaistusta maaliskuun tapahtumiin antoi jälkikäteen Uusi Aura, joka alkoi jälleen ilmestyä 14.4. Lehti ryhtyi julkaisemaan 19.4. Kapinapäiväkirjaksi nimettyä kronologiaa. Alla olevat kaksi leikettä julkaistiin maanantaina 19.4. Leikkeessä mainittu William Lundberg toimi vuodesta 1909 lähtien Arbetet-lehden taloudenhoitajana ja toimittajana. Suurlakon alussa hänestä oli tullut Turun miliisilaitoksen päällikkö. Rauno Lahtisen mukaan ”Lundberg oli marraskuun puolivälistä lähtien aina huhtikuuhun asti ilman muuta Turun vaikutusvaltaisin henkilö.” Vuonna 1886 syntynyt Lundberg teloitettiin Suomenlinnassa 11.5.1918.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *