Punanen viesti

23. maaliskuun 2018 Kirjallisuus 0

Kuten aikaisemmin on jo mainittu (19.3.), Sosialisti mainosti ennakkoon ja kokosi varauksia ilmestymässä olevaan Punanen viesti -julkaisuun. Torstaina 21.3. lehdessä kerrottiin varauksia tulleen jo 2000.

Kyseessä on 100-sivuinen Sosialidemokraattisen kevätjulkaisun kahdestoista numero. Kevätjulkaisu ilmestyi vuodesta 1907 vuoteen 1925. Kalle Tähtelän toimittaman numero 12:n sisältö koostuu sotaan liittyvistä kertomuksista, runoista sekä kirjailijaesittelyistä. N. R. af Ursin kirjoittaa pitkästi filosofiasta artikkelissaan ”Idealismi ja realismi”, Aarne Orjatsalo vuorostaan pohtii työväenteattereiden tulevaisuutta. Heidän lisäkseen kirjoittajakuntaan kuuluvat mm. Kaarlo Uskela, Yrjö Sirola, Irmari Rantamala, Kasperi Tanttu ja nimimerkki Carolus.

Julkaisu on runsaasti kuvitettu. Sen aloittaa E. Lydenin teos ”Vallankumous”. Se sisältää valokuvia eri rintamien taistelijoista. Mukana on kaksi valokuvaa Turun maaliskuun kymmenennen päivän suurtapahtumista,  Godbyssä käytyjen taistelujen vainajien saattojoukosta ja hautajaisista. Julkaisussa esitellään kuvin myös ”valkokaartilaistyyppejä”.

Punasen viestin päättää toimituksen lähettämän kiertokyselyn ”Köyhälistö ja taide” tulosten esittely. Sisällysluettelossa sitä kutsutaan nimellä ”Taide ja työväestö”. Kyselyssä tiedusteltiin taiteilijoilta heidän sitoutuneisuudestaan ja sitä, keille ja miten he suuntaavat teoksensa. Vastaajien joukossa ovat mm. Edw. L. Lyden, Yrjö Ollila, John Munsterhjelm, Santeri Salokivi ja Einari Vehmas.

Punanen viesti on löydettävissä osoitteesta:

https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/titles/fk34565?display=THUMB&year=1918

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *